Εξηγήσεις ζήτησε από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος για την περίφημη φράση του στην τελετή έναρξης ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες γύρισαν στο σπίτι τους», με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε και τις ελληνικές αντιδράσεις. Η πλευρά της ΔΟΕ απάντησε ότι «ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι, όπως γνωρίζουν όλοι οι μαθητές, οι Έλληνες γέννησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες και η Ελλάδα είναι η γενέτειρα (το σπίτι) των Ολυμπιακών. Αλλά χτες στο λόγο του είπε ότι η Βρετανία είναι "το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού", όπου οι κανόνες και οι κώδικες πολλών πολλών σύγχρονων αγωνισμάτων εφευρέθηκαν και κωδικοποιήθηκαν το 19ο αιώνα. Υπ' αυτή την έννοια, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού, αλλά η Αθήνα είναι το σπίτι των Ολυμπιακών».

Όπως φαίνεται ο Ζακ Ρογκ «μάζεψε» τις δηλώσεις αλλά δεν τις πήρε πίσω, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έγιναν... κατά λάθος.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη να εκδίδει σκληρή ανακοίνωση και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ να εκτοξεύει βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του κ. Ρογκ.