Μοιάζει να είναι ένα δεκάχρονο παιδί σαν όλα τα άλλα. Του αρέσει να παίζει στη λάσπη, να κάνει ποδήλατο, να αθλείται και να εξερευνεί τον κόσμο της φύσης. Ωστόσο, ο μικρός Kieron Williamson από την Μεγάλη Βρετανία έχει καταφέρει ήδη να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του με το μοναδικό ταλέντο του στη ζωγραφική. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν ως το νέο Μονέ, καθώς η τεχνική του θυμίζει εκείνη του διάσημου γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου την ώρα που δεκάδες φιλότεχνοι από όλο τον κόσμο περιμένουν σε σειρά προτεραιότητας για να αποκτήσουν πίνακές του.

Από πολλούς θεωρείται, και όχι αδίκως, ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η τελευταία του συλλλογή με 24 πίνακες πουλήθηκε μέσα σε 14 λεπτά, τα έργα του έχουν γίνει γνωστά σε 35 χώρες παγκοσμίως, η επίσημη ιστοσελίδα του έχει 6.000 θαυμαστές και η λίστα εξακολουθεί να μεγαλώνει.

Τα περισσότερα έργα του έχουν ως θέμα τη φύση του Νόρφολκ, του τόπου που μεγάλωσε. Ο Κieron άρχισε να ζωγραφίζει κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού ταξιδιού στο Ντέβον και την Κορνουάλη το 2008. Mέχρι τότε, όπως λέει χαρακτηριστικά η μητέρα του, Κeith, χρωμάτιζε μόνο δεινόσαυρους που του σχεδίαζαν οι γονείς του. Η πρώτη δουλειά του Kieron είδε το φως της δημοσιότητας το 2009, όταν δεκαεννέα πίνακές του πωλήθηκαν προς 17.000 ευρώ σε δημοπρασία. Κάπου εκεί άρχισε μια μεγάλη καλλιτεχνική πορεία.

Τον Νοέμβριο του 2009 έβγαλε 134.000 ευρώ όταν δεκάδες πίνακές του πωλήθηκαν μέσα σε δέκα λεπτά ενώ τον Ιούλιο του 2010 ακολούθησε ακόμα μία μεγάλη επιτυχία όταν 33 ελαιογραφίες, παστέλ και υδατογραφίες πωλήθηκαν μέσα σε μισή ώρα προς σχεδόν 190.000 ευρώ.

Το ποσό - ρεκόρ που έχει πουληθεί έργο του ήταν 53.800 ευρώ και επρόκειτο για πίνακα με το λιμάνι Mevagissey στην Κορνουάλη. Το έργο αγοράστηκε από μία ασφαλιστική εταιρεία και κοσμεί την αίθουσα συσκέψεων. Πριν λίγες ημέρες, διοργανώθηκε η 7η έκθεσή του, στην οποία δέκα πίνακές πωλήθηκαν σχεδόν 127.000 ευρώ.

Η μητέρα του Kieron έχει γράψει και βιβλίο για την πορεία του γιου της προς τη δόξα με τίτλο «Kieron Williamson Coming to Light - The Remarkable Story of a Child's Gift to Painting».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 ένα ζευγάρι από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ κατασκήνωσε κυριολεκτικά για δύο ημέρες έξω από την γκαλερί Τέχνης που βρίσκεται στον τόπο γέννησης του Κίρον, στην παραθαλάσσια πόλη Χολτ στο Νόρφολκ, για να μη χάσει την τρίτη έκθεση της δουλειάς του.

«Τον χειμώνα σηκώνομαι στις έξι το πρωί για να ζωγραφίσω. Μετά πάω σχολείο. Αλλά τώρα στις διακοπές, ζωγραφίζω όλη την ώρα. Μου αρέσουν τα τοπία που φωτίζονται από τον μεγάλο ουρανό του Νόρφολκ και όχι τόσο εκείνα που έχουν λόφους ή βουνά» λέει ο μικρός ζωγράφος που δημιουργεί περίπου έξι πίνακες την εβδομάδα.

Τα χρήματα από τις πωλήσεις των έργων βρίσκονται στο λογαριασμό του μικρού Kieron και οι γονείς του τα διαχειρίζονται μέχρι ο ίδιος να κλείσει τα 25 του χρόνια.

Οι περισσότεροι κριτικοί Τέχνης διαπιστώνουν πως η τεχνική που διαθέτει, θα πίστευε κανείς ότι καλλιεργήθηκε έπειτα από δεκαετίες εξάσκησης. Και όμως, ο Kieron Williamson είναι μαθητής Δημοτικού που μετρά αντίστροφα το χρόνο κάθε μέρα για να βρεθεί από την σχολική αίθουσα... μέσα στις λασπες με το ποδήλατό του.


Γωγώ Κυριαζή