Στο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, όταν θα του ζητηθεί να υπογράψει για τη συμφωνία της επιμήκυνσης, ποντάρουν όσοι στη Γερμανία και σε άλλες βόρειες χώρες θέλουν να δουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, γράφει το Πρώτο Θέμα. Με αυτό τον τρόπο το Βερολίνο θα επιχειρήσει να θέσει το δίλημμα- παγίδα για να εκβιάσει την Ελλάδα.

Όπως ακριβώς οι προκλητικές δηλώσεις του Φίλιπ Ρέσλερ παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα, έτσι και η ρητορική του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και οι αναφορές του στο «επαχθές χρέος» συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, στη Γερμανία προετοιμάζονται για το σενάριο της συντεταγμένης ελληνικής χρεοκοπίας, αφήνοντας ανοιχτό το εάν αυτή θα γίνει εντός ή εκτός ευρώ.

Με αυτή την εξέλιξη ως προοπτική οι πιο ψύχραιμοι στην Αθήνα εξέλαβαν τις τελευταίες δηλώσεις γερμανικής επιθετικότητας ως πίεση για αποκρατικοποιήσεις και σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.

Την ίδια ώρα όμως, οι δηλώσεις αυτές λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, κάνοντας αδύνατες τις ιδιωτικοποιήσεις. Η αντίφαση αυτή οδηγεί κάποιους στην εκτίμηση ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται για τον τελευταίο γύρο, στη διάρκεια του οποίου θα κάνει τις τελικές παραχωρήσεις προς τις χώρες του Νότου, ζητώντας όμως ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις και τολμηρές αποφάσεις στην οικονομία.

Οι δανειστές θα ζητήσουν την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, όπως είχαν ζητήσει την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά, όσο εκείνος ήταν στην Αντιπολίτευση.

Όταν τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει να θα υπογράψει τη συμφωνία ή αν θα το απορρίψει οδηγώντας τη χώρα στην άμεση και άτακτη χρεοκοπία, αφού οι εταίροι μας στην περίπτωση της μη υπογραφής απειλούν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδοτική βοήθεια.