Η τρόικα θα παραμείνει στην Ελλάδα όσο χρειασθεί μέχρι να διαμορφωθεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για την επόμενη διετία. Η αλλαγή αυτή στον προγραμματισμό και τη στάση της τρόικας διαμηνύθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν σε δείπνο εργασίας που είχαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
 

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικων τονίζουν ότι το κλίμα στη συνάντση ήταν εξαιρετικά καλό και σηματοδοτεί μια αλλαγή στην μέχρι τώρα συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών μας. Χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν δήλωσε στον κ. Στουρνάρα ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειασθεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο».
 

Υπενθυμίζεται οτι το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας ήταν να αναχωρήσουν στο τέλος Ιουλίου και να επιστρέψουν τέλος Αυγούστου για να διαπιστώσουν την πρόοδο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και την πορεία του φετινού προϋπολογισμού, χρονοδιάγραμμα που θα είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί.

Σε σημερινό δημοσίευμα του το Reuters ανέφερε πάντως οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν συμφωνήσει στην πλειοψηφία των μέτρων. 

Αύριο ο κ. Στουρνάρας θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την οριστικοποίηση των μέτρων που εκκρεμούν για τη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα τεθεί υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών που θα συναντηθούν το απόγευμα.