Συνάντηση είχε σήμερα το μεσημέρι στις 12:30 ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. των εργαζομένων στην ΑΤΕ, στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή. Μεταξύ των δύο πλευρών αναπτύχθηκε διάλογος σχετικά με την υπόθεση της μεταβίβασης της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την απόφαση για την μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αγωνιστεί για να αντιστρέψει αυτή την εξέλιξη», δήλώσε ο κύριος Τσίπρας μετά τη συνάντηση.

 

Αφού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τα της ΑΤΕ, ότι πορεύεται πολιτικά κρυπτόμενος, ο Αλέξης Τσίπρας, υπογάμμισε ότι αξίζει «βραβείο Γκίνες» στους επικεφαλής των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και στον επικεφαλής της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο, αφού «εκποίησαν μία κερδοφόρα τράπεζα σε μία άλλη που σημειώνει παθητικό και δεν είναι βιώσιμη».

 

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την κυριαρχία της «πτωχευμένης τραπεζοκρατίας», αλλά και την πρόθεση του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς να αφαιρέσει το «πέπλο σιωπής και συγκάλυψης» ως προς τις «αποφάσεις που λαμβάνονται όχι στη Βουλή, αλλά στη σκιά».

 

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση

 

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ώστε να συζητηθεί τόσο η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όσο και, πιο συγκεκριμένα, ο τεμαχισμός και η πώληση του «καλού» τμήματος της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς.

 

Όπως αναφέρεται στην πρόσφατη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, η μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας «έγινε χωρίς διαφάνεια, χωρίς καθαρούς όρους».

 

«Εκτιμώ ότι η δρομολόγηση τόσο σημαντικών για την οικονομία εξελίξεων, δίχως διαφάνεια και στοιχειώδη ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων, αποτελεί ευθεία απαξία και υποβάθμιση του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας», υπογραμμίζει, στο πλαίσιο της επιστολής του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας, με το αίτημα υποβολής εγγράφων που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει των αγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό χώρο ζητά:

 

1. Tην κοινοποίηση της έκθεσης της Black Rock από την ΤτΕ, ως επόπτη του τραπεζικού συστήματος.

 

2. Την κοινοποίηση των κριτηρίων με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι 4 τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, καθώς και τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας.

 

3. Την κοινοποίηση των εκθέσεων των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα επιχειρησιακά σχέδια (business plans) και τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης (capital plans) των τραπεζών που έχουν υποβληθεί στην ΤτΕ και στο ΤΧΣ, όπως επιβάλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα (Βασιλεία ΙΙ).

 

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις τράπεζες

 

Παράλληλα, 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για «το μέγα σκάνδαλο της χαριστικής μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζας Πειραιώς».

 

Οι βουλευτές που υποβάλλουν την ερώτηση -Βαλαβάνη Νάντια, Γάκης Δημήτρης, Γελαλής Δημήτρης, Διακάκη Μαρία, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Ιγγλέζη Κατερίνα, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Σαμοΐλης Στέφανος, Τσακαλώτος Ευκλείδης και Χουσεϊν Ζεϊμπέρ- ζητούν την ενημέρωση της Βουλής από την κυβέρνηση τόσο για το ακριβές τίμημα που καταβλήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς με σκοπό την απόκτηση του «καλού» τμήματος  της ΑΤΕ, όσο και για το συνολικό ποσό που θα καταβάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να καλύψει το κενό στον ισολογισμό της «υγιούς» ΑΤΕ.

 

Συν τοις άλλοις, οι 12 επιθυμούν να ενημερωθούν για το συνολικό ποσό που θα έχει καταβάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αρχική ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, έπειτα από το πέρας της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του νέου σχήματος για την κάλυψη του κενού στον ισολογισμό της «υγιούς» ΑΤΕ, καθώς και για ό,τι άλλο ενδέχεται να προκύψει. Επιπρόσθετα, εκφράζεται η απορία για το ύψος του ποσού που θα δαπανούσε  το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν ανακεφαλαιοποιούσε την ΑΤΕ.

 

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να εξηγήσουν στη Βουλή το λόγο που η κυβέρνηση δεν επιχείρησε την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει κατόπιν των απωλειών που προέκυψαν από τη συμμετοχή της Τράπεζας στο PSI.

 

Παράλληλα στην ερώτηση υπάρχει πρόνοια για το αν είχαν ληφθεί υπόψη οι καταγγελίες στο Reuters, ως προς «παράνομες πράξεις κορυφαίου διοικητικού στελέχους της Τράπεζας Πειραιώς».

 

Κλείνοντας την ερώτηση τους, οι 12 βουλευτές ζητούν ενημέρωση για τους τρόπους προστασίας της αγροτικής γης που είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ, καθώς και για το τι θα γίνει τόσο με τους εργαζόμενους όσο και με τη διασφάλιση των συμφερόντων των μικρομετόχων.