Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θέμα της ΑΤΕBank. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, τονίζει ότι «όλα τα έγγραφα που ζήτησε σήμερα ο κ. Τσίπρας για την υπόθεση της Αγροτικής Τράπεζας θα του δοθούν άμεσα. Τα περί «χαριστικής μεταβίβασης» της Τράπεζας που αναφέρει είναι απαράδεκτα, όπως απαράδεκτοι και οι σχετικοί χαρακτηρισμοί, που του επιστρέφονται».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του ο κ. Κεδίκογλου αναφέρει: «η υπόθεση της Α.Τ.Ε είναι αποτέλεσμα της έλλειψης βιωσιμότητάς της. Υπενθυμίζουμε ότι με την τελευταία ρύθμιση οι θέσεις εργασίας της Τράπεζας εξασφαλίστηκαν πλήρως και ότι οι αγροτικές γαίες δεν κινδυνεύουν και θα ρυθμιστούν με νόμο. Οι δε θυγατρικές της επιχειρήσεις περιέρχονται στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Άλλωστε τώρα, μετά την επανακεφαλαιοποίηση τους με εγγύηση του δημοσίου, όλες οι τράπεζες θα συμμετέχουν ενεργά στην αγροτική ανάπτυξη, που είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα θα απαντηθούν ασφαλώς στη Βουλή. Εκεί θα φανεί ποιοι ασκούν πολιτική υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και ποιοι δημαγωγούν και υπηρετούν άλλα συμφέροντα».


Στο μεταξύ, για το θέμα της ΑΤΕBank θα ενημερώσουν την Παρασκευή την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλος


Η ΤτΕ, σε σχετική ανακοίνωση, υπογράμμισε τη Δευτέρα πως εφάρμοσε μέτρα εξυγίανσης στην ΑΤEBank σε εφαρμογή του μνημονίου και της κείμενης νομοθεσίας σε διαδικασία που έγινε «με πλήρη διαφάνεια και ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των χρόνιων δομικών αδυναμιών της τράπεζας που την είχαν καταστήσει μη βιώσιμη».

Επίσης, σε σχετική γραπτή ανακοίνωση, τη Δευτέρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης τονίζει ότι «θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς».

«Οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν, θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο,διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της ΑΤΕ και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της, ενώ η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς, διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Τσαυτάρης στη γραπτή του απάντηση σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ. 


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαμαρτυρήθηκε με έντονο τρόπο για τη διανομή μιας γραπτής απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση, η οποία απαντάται μονάχα με φυσική παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης στην Ολομέλεια.

Τελικώς, κατόπιν διαβήματος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Βουλής, ορίστηκε ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα ενημερωθεί σχετικά από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Προβόπουλο, την Παρασκευή το πρωί.