Tην υπεύθυνη στήριξή του στην κυβέρνηση επανέλαβε, σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας, ωστόσο, πως το «ΠΑΣΟΚ δε δέχεται υποδείξεις από κανέναν». Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα δέκα μέτρα που προτείνει για το πρόγραμμα προσαρμογής, στο νόμο για την Παιδεία και την ΑΤΕ. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε για τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένο να έχει αυτή την ώρα με τα στελέχη της τρόικας. «Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει με υπευθυνότητα την κυβέρνηση, θέλουμε να έχει μακρά πνοή, ορίζοντα τετραετίας», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ σέβεται τη συμφωνία της προγραμματικής σύγκλισης και επιμένει στην ανάγκη να υπάρχει ενιαίο εσωτερικό μέτωπο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως τα μέτρα έχουν αξία μόνο όταν συνδυάζονται με ανάπτυξη ενώ επανέλαβε ότι με τον κ. Σαμαρά και τον κύριος Κουβέλη συμπίπτουν στις απόψεις αλλά οι απόψεις αυτές πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις.

«Η εθνική στρατηγική δεν εξαντλείται στις επαφές με την τρόικα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός έστειλε ένα μήνυμα πριν μερικές εβδομάδες, αποφασίζοντας την παραμονή της χώρας στο ευρώ και αππορίπτοντας την κατάργηση του Μνημονίου.

Τα δέκα σημεία του προγράμματος προσαρμογής του ΠΑΣΟΚ

«Πρέπει να δείξουμε δείγματα γραφής προτού θέσουμε στους εταίρους το θέμα της επιμήκυνσης», είπε ο κ. Βενιζέλος και στη συνέχεια παρουσίασε τα δέκα σημεία του στρατηγικού σχεδίου που παρουσιάσε την Δευτέρα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε αρχικά την ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα η διαπραγματευτική ομάδα της χώρας, και να συμμετάσχει σε αυτήν και η αντιπολίτευση.

Επίσης, τόνισε πως θα πρέπει η κυβέρνηση να δείξει την ισχυρή πολιτική δέσμευση της για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στη διοίκηση, τη φορολογία, τις αποκρατικοποιήσεις και άλλα.

«Η ανάγκη για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016 είναι προτεραιότητα μας», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας πως αυτό εξάλλου αποτελεί δέσμευση και των εταίρων.

O κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε εκ νέου ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει εξειδίκευση στα μέτρα του 2013-2014 χωρίς να υπάρξει νέο πλήγμα στην κοινωνία.

Ζήτησε, δε, να υπάρξουν απτά μέτρα για την ανακοπή της ύφεσης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ενώ τόνισε την ανάγκη να γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι στις τιμές των βασικών προϊόντων.

Απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Άννα Διαμαντοπούλου

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως «τον ξένισε το γεγονός πως ήρθε στη Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος». Ωστόσο, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής η συζήτηση να γίνει σε τέσσερις συνεδριάσεις εντός της εβδομάδας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε στην Αννα Διαμαντοπούλου σχετικά με την οξύτατη αντίδρασή της για τις αλλαγές στο νόμο πλαίσιο.

Ειδικότερα, αντέκρουσε τα περί «ύβρεως για τη δημοκρατία» και το δριμύ «κατηγορώ» της πρώην υπουργού Παιδείας, όσον αφορά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην αλλαγή του νόμου, δίνοντας ως παράδειγμα τη δανειακή σύμβαση, η οποία έχει ψηφιστεί επίσης από το κοινοβούλιο, αλλά τώρα αναζητείται αλλαγή κάποιων όρων της.

«Ελπίζω να μην κατηγορηθούμε για ύβρη επειδή ζητούμε να συζητήσουμε ξανά τους όρους της δανειακής σύμβασης, γιατί η Βουλή δεν έχει ευνουχιστεί ως προς το δικαίωμα της αυτό από καμία προηγούμενη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σε τραπεζικό επίπεδο η απόφαση για την ΑΤΕ

Σχετικά με το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τους δανειστές για το θέμα αυτό και συμπλήρωσε πως η απόφαση για την ΑΤΕ ήταν τεχνική και όχι πολιτική και έγινε σε τραπεζικό επίπεδο. Aποκάλυψε, μάλιστα, πως η ΕΚΤ προειδοποίησε την κυβέρνηση με διακοπή της χρηματοδότησης.

«Όλες οι τράπεζες βρίσκονται υπό το στρατηγικό έλεγχο του Δημοσίου», είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε «πολιτική αθλιότητα» τη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΤΕ.

Ο ίδιος άσκησε σφοδρή κριτική και στη στάση των κ. Τσίπρα και Καμμένο, λέγοντας πως «οι ύβρεις και οι γελοιότητες έχουν ένα όριο».