current views are: 1

31 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση14:10

Αβρανιτόπουλος: Αναγκαστικά κατεπείγον το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Την εισαγωγή του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Βουλή, με τη διαδικασια του κατεπείγοντος δικαιολόγησε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στον Bήμα Fm.

Δημοσίευση 14:10’
αρθρο-newpost

Την εισαγωγή του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Βουλή, με τη διαδικασια του κατεπείγοντος δικαιολόγησε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στον Bήμα Fm.

Την εισαγωγή του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Βουλή, με τη διαδικασια του κατεπείγοντος δικαιολόγησε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στον Bήμα Fm. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Γιατί τους δύο προηγούμενους μήνες η Βουλή ήταν κλειστή. Κλείνει πάλι την άλλη εβδομάδα, μέχρι τις 25 Αυγούστου, κι αυτό σημαίνει ότι αν δεν προχωρήσουμε στις ρυθμίσεις αυτές τα πανεπιστήμια θα μείνουν χωρίς προϋπολογισμούς. Αυτό σημαίνει ότι ούτε εστίες θα λειτουργούν και τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά αφού δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Άρα θα έχουμε μια Ανώτατη εκπαίδευση υπό διάλυση. Κι επίσης, πρέπει να προχωρήσουν αυτές οι ρυθμίσεις, βάση των οποίων ουσιαστικά, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, θα εκλεγούν τα  Συμβούλια Διοίκησης, το ερχόμενο φθινόπωρο, για να μπορέσει ο επόμενος προϋπολογισμός του 2013 να εγκριθεί από τα Συμβούλια. Δυστυχώς, είμαι ο τελευταίος άνθρωπος σ αυτή τη γη που θα ήθελα να φέρει το πρώτο νομοσχέδιο με τη διαδικασία  του κατεπείγοντος, αλλά αναγκάζομαι εκ των πραγμάτων να το κάνω. Δεν υπάρχει άλλη διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.

Για το αν υπήρξε συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών επί του ζητήματος, ο υπουργός είπε: «μα δεν υπάρχει τρόπος να θεραπεύσουμε το πρόβλημα, εάν δεν προχωρήσουμε, αυτές τις μέρες και, ήδη, έχουμε αργήσει. Από τον προηγούμενο μήνα τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να λειτουργήσουν κι αυτό αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει για ένα οργανισμό».

Για τις δηλώσεις της πρώην υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου είπε: «Δεν θέλω να τις σχολιάσω. Ρωτήστε την κυρία Διαμαντοπούλου. Εμείς αυτή στιγμή αυτό το οποίο κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις, ούτως ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο στο διοικητικό του σκέλος, πράγμα το οποίο δεν ίσχυε μέχρι σήμερα. Ο νόμος ήταν ανεφάρμοστος σ αυτό το  σκέλος του. Άρα βάζουμε αυστηρές ρυθμίσεις για να μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος στο διοικητικό του σκέλος. Βάζουμε αυστηρά χρονοδιαγράμματα, δίνουμε την επιστολική ψήφο, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογίες και να μπορέσουμε να εκλεγούν συμβούλια. Από κι έπειτα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να σχολιάζουμε κείμενα τα οποία δεν τα γνωρίζουμε. Κι όχι κείμενα πριν κατατεθούν Και δεύτερον, να καταλάβουμε όλοι  ότι η μεταρρύθμιση είναι μια διαρκής διαδικασία. Τα Ανώτατα Ιδρύματα είναι ζωντανοί οργανισμοί κι η μεταρρύθμιση στο χώρο των πανεπιστημίων σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι διαρκής».

Για τις συγχωνεύσεις των σχολών, ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη φάση της μεταρρύθμισης η οποία για να γίνει προϋποθέτει να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια».  Ο υπουργός τόνισε: «Να τελειώσουμε  αυτό το σκέλος και να προχωρήσουμε  στη δεύτερη μεγάλη φάση. Τι είναι αυτό. Είναι ο εξορθολογισμός του Ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει απλά ότι τα τελευταία 30- 40 χρόνια αναπτύχθηκε η ανώτατη εκπαίδευση μ έναν τρόπο ο οποίος δεν λογοδοτούσε σε ακαδημαϊκά ή αμιγώς αναπτυξιακά κριτήρια. Έγινε μια πανσπερμία των σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ και βλέπουμε ότι αυτό το μοντέλο είναι, σχεδόν, άναρχο. Κατά γενική ομολογία, λοιπόν, κι αυτό το τόνισα – καταρχήν  συμφωνήσαμε με τη Σύνοδο των πρυτάνεων και με τη Σύνοδο  των Προέδρων των ΤΕΙ -πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός αυτού του χάρτη. Αυτό θα γίνει συντεταγμένα. Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου  η οποία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλιση της ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης θα κάνει μια καταγραφή, θα την ενισχύσουμε με την ανασυγκρότηση που θα γίνει τώρα τον Αύγουστο ώστε να μπορέσει να διεξάγει το έργο της με επάρκεια, θα αξιολογήσει την υπάρχουσα κατάσταση και μετά θα θεσπίσουμε τα ακαδημαϊκά και οικονομικοκοινωνικά κριτήρια βάση των οποίων θα αρχίσουμε το διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία για τον εξορθολογισμό. Σε κάθε αλλαγή υπάρχει αντίδραση. Αλλά εάν αυτή η αλλαγή είναι επωφελεία του γενικού συνόλου και του εθνικού συμφέροντος πρέπει να προχωράμε. Και νομίζω ότι με διάλογο και επιχειρήματα ο κάθε καλόπιστος θα πειστεί».

Για το αν υπάρχει πρόβλημα συνοχής στη κυβέρνηση ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι δεν υφίσταται.


σχετικα αρθρα