Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και Ιπποκράτους με αφορμή τις συζητήσεις για τα νέα μέτρα και τη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά κρίσιμη την αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Στον σχολιασμό της επικαιρότητας (άτυπη ενημέρωση) του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται υποδείξεις υπευθυνότητας από κανέναν. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για να κρατήσεις τη χώρα μέσα στην Ευρωζώνη. Κανείς δεν έχει υπερασπιστεί περισσότερο από εμάς την πολιτική της παραμονής στο ευρώ. Η δική μας πολιτική θέση είναι πλήρως αποσαφηνισμένη».

Κύκλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου ανέφεραν τα εξής:

«Αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11,5 δισ., από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε:
 
α. Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.
β. Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
 
Τα 11,5 δισ. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020.
 
Ήδη, όμως, η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%). Τα μέτρα των 11,5 δισ. εάν ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές, θα προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της τρόικας, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014. Η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ! Αυτό σημαίνει ότι μας ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς».
 
Η άμεση και βιαστική αποδοχή αυτής της λογικής, πριν καν επιδιωχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τους κρίσιμους παράγοντες της Ευρωζώνης (κυβερνήσεις κρατών-μελών και θεσμούς), θα μας εμφανίσει τελείως ανακόλουθους σε σχέση με βασικές προεκλογικές εξαγγελίες. Με το ΠΑΣΟΚ να έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή συγκράτηση και υπευθυνότητα προεκλογικά, όταν άλλοι μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα, αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων και κυρίως για επαναδιαπραγμάτευση.
 
Είναι επίσης εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την Κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα –κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την Κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητα της».