Προσπάθεια για ενδοκυβερνητικό μορατόριουμ αναμένεται να επιχειρηθεί κατά τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά και το χθεσινό, νέο «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στο Μαξίμου και την Ιπποκράτους. Παραμένει πάντως αμφίβολο το οποιοδήποτε αποτέλεσμα της προσπάθειας καθώς το όλο κλίμα –και ιδιαίτερα η εσωκομματική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ- βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί. Αυτό το δεδομένο έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων τον κ. Βενιζέλο να εμφανίζεται ουσιαστικά με δύο πρόσωπα: Διαφορετικό κατά τις δημόσιες δηλώσεις αλλά και τις διαρροές προς τα ΜΜΕ και διαφορετικό στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών. Την κατάσταση περιέγραψε σε δύο γραμμές ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, απαντώντας σε non paper της Ιπποκράτους και συνιστώντας «ψυχραιμία και υπευθυνότητα».

Το κλίμα επιβάρυνε και το μέτωπο που άνοιξε μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιάννη Στουρνάρα, με τον υπουργό Οικονομικών να συγκρατείται την τελευταία στιγμή από το Μαξίμου στο να απαντήσει στο non paper της Ιπποκράτους, κίνηση που, δίχως άλλο, θα έριχνε κι άλλο... λάδι στη φωτιά.

Προκειμένου πάντως να αποκωδικοποιηθούν οι κινήσεις Βενιζέλου αλλά και να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων απέναντι στις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – κυρίως αυτή που αφορά στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος σε δύο δόσεις - ο πρωθυπουργός ζήτησε χθες το πρωί να δει εκτάκτως του επικεφαλής της τρόικας. Συνάντηση κατά την οποία φαίνεται ότι αποφαφηνίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν την πρόταση Βενιζέλου.

Στο Μαξίμου επιδιώκουν να σχηματοποιήσουν τις προσπάθειες Βενιζέλου, η στάση του οποίου δυναμιτίζει τη συγκυβερνητική προπάθεια των τριών κομμάτων, απειλώντας με τη χώρα με νέα πολιτική κρίση. Πολιτικοί παρατηρητές διαπιστώνουν ομοιότητες ανάμεσα στις δύο κυβερνητικές περιόδους – την προηγούμενη, διετή, του ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή, σημειώνοντας:

«Αυτά που έπαθε το ΠΑΣΟΚ από την πολιτική που ακολούθησε τα δυο προηγούμενα χρόνια θέλουν τώρα να το κάνουν στον Σαμαρά μέσα σε δυο μήνες».

Αντίστοιχη αντίληψη έχει διαμορφωθεί και εντός της κυβέρνησης, με στελέχη να διαμηνύουν για όσους απεργάζονται τέτοια σενάρια, ότι «δε θα τους περάσει…». 


Πάνος Ρασσιάς


Σχετικά Θέματα:

Με την «μέθοδο των τριών» τα νέα μέτρα
TAGS