Σκληρή κριτική για την διαδικασία του κατεπειγόντως, αλλά και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την παιδεία, άσκησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Aνεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Μαρκόπουλος κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου. Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι νεοφιλελεύθερα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πιέζουν για να ψηφισθεί το νομοσχέδιο.
 
«Μια ομάδα νεοφιλελεύθερων της ΝΔ, που από ότι είδα είναι απόντες από την αίθουσα για να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο και μια ομάδα οπαδών της υπουργού της φωτοτυπίας που δεν εξελέγη και δεν είναι σε αυτή τη Βουλή», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Μας ζητάτε λοιπόν, να ψηφίσουμε σημαντικές αλλαγές σε εκείνο το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο που απέτυχε παταγωδώς, και μας ζητάτε να τις ψηφίσουμε τώρα.»

«Για αυτό τον λόγο εκτός από την ονομαστική ψηφοφορία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σήμερα θα καταθέσουν μια επιστολή στη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και θα ζητήσουμε τη συνδρομή και των άλλων κομμάτων και των βουλευτών για να ζητήσουμε ακρόαση από τον κ. υπουργό να μας πει για το "Σχέδιο Αθηνά"», συμπλήρωσε.
       
Ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε και στον βουλευτή της ΝΔ  Άδωνη Γεωργιάδη, υπογραμμίζοντας:

«Πάντοτε στη ζωή μου πίστευα ότι είναι στα θετικά ενός πολιτικού να κάνει την προσωπική του αυτοκριτική. Να κοιτάζει δηλαδή το κοινωνικό συμφέρον αρκεί να μην μένει δεμένος με κάτι για το οποίο η κοινωνία το έχει απορρίψει, το οποίο διοικητικά έχει αποτύχει και  το οποίο η ίδια η κυβέρνηση έρχεται και τα αλλάζει γιατί κατάλαβε ότι  αυτό για το οποίο  κάποιοι επέμεναν να ψηφισθεί, μεταξύ των οποίων και ο αξιότιμος κ. Γεωργιάδης, απέτυχε παταγωδώς. Η τέχνη της πολιτικής είναι ακριβώς να προσαρμόζεται στα ζητήματα της κοινωνίας. Ο εγωισμός και η αλαζονεία η πολιτική του μένουμε δεμένοι σε αυτό που κάποτε ψηφίσαμε είναι ο χειρότερος εχθρός της πολιτικής».