Την αντίθεση του στο νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέφρασε ο πρώην υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι «αποτελεί σαφή οπισθοδρόμηση σε πρακτικές και λογικές του παρελθόντος και σε συντεχνιακές πιέσεις και δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

Παράλληλα ο κ. Μόσιαλος υποστηρίζει ότι «τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και που δηλώνουν ότι εκφράζουν προοδευτικές θέσεις, πρέπει να ζητήσουν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου».

Υπογράμμισε εξάλλου, ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου (Ν. 4009/2011), «ήταν μία προσπάθεια να προσαρμοστεί, σε κάποιο βαθμό, το ελληνικό πανεπιστήμιο στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα» και για αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο «οι ετερόκλητες πανεπιστημιακές συντεχνίες αντιστάθηκαν, αρνήθηκαν την εφαρμογή του και, σε πολλές περιπτώσεις, το πέτυχαν».

Όπως τόνισε ο πρώην υπουργός Επικρατείας, το νέο νομοσχέδιο, «προτείνει σημαντικές διαφοροποιήσεις του 4009/2011, που οι περισσότερες κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση» και συμπληρώνει λέγοντας ότι «ο πολιτικό μας σύστημα, στο σύνολό του, απορρίπτει το νόμο: άλλοι τον καταψήφισαν εξαρχής ενώ άλλοι, που τον είχαν ψηφίσει, τώρα τον απαρνούνται».

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, το γεγονός αυτό δείχνει «το πόσο μακριά βρίσκεται το υπάρχον πολιτικό σύστημα από τις άμεσες και πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Το πολιτικό μας σύστημα δεν αντιλαμβάνεται τι πρέπει να γίνει ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική μας: αντί να αναπτύσσουμε τα μέσα ώστε να παράγουμε εγχώρια γνώση και προϊόντα, νομίζουν ότι μπορούμε να επαιτούμε συνεχώς δανεικά από τους ξένους».