Η λήξη της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να μην επέφερε κάτι νεότερο ως προς την εξειδίκευση των επικείμενων μέτρων, ανέδειξε όμως σημαντικές ρωγμές στο κυβερνητικό μέτωπο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστησε σαφή την απόστασή του από τις επιλογές του πρωθυπουργού, δηλωνοντας όμως ότι είναι αναγκασμένος να αποδεχθεί την πρωτοκαθεδρία του Αντώνη Σαμαρά, οπότε και θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε συναινετικός, διαπιστώνοντας την επιβεβαίωση της προγραμματικής σύγκλισης.
Η θέση του πρωθυπουργού


Από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς όμως να υπάχουν επίσημες ανακοινώσεις, αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έκανε λόγο, κατά την εισήγησή του, σε συζητήσεις του τόσο με τους Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι, όσο και με την τρόικα, από τις οποίες και αποκόμισε τη βεβαιότητα ότι η υπόθεση είναι πεντακάθαρη.

Ως εκ τούτου, ο κύριος Σαμαράς φέρεται να υποστήριξε ότι επιλέγει την απόφαση που προκαλεί θετικά αποτελέσματα, με άλλα λόγια την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ευκαιρία που παρέχεται ώστε να κερδίσουμε την  επιμήκυνση κατά δύο έτη. Αντίστοιχα, δήλωσε ότι απορρίπτει τις βέβαιες και οδυνηρές συνέπειες μίας αρνητικής έκθεσης, καθώς και της συνεπαγόμενης ρήξης με τους εταίρους, κατάστασης που προμηνύει φοβερές εξελίξεις.

«Η απόφαση αυτή δίνει κλίμα διεθνούς αξιοπιστίας. Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγηση μου. Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση θα μπαίναμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες», φέρεται να είπε με ακρίβεια ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι διαφωνίες του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε να μεταβεί στην Ιπποκράτους για να ενημερώσει τους ανθρώπους του Τύπου και την κοινή γνώμη. Από εκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ιδιαίτερα φορτισμένος, όντας εξαιρετικά οξύς προς όσους τον επικρίνουν για «έλλειψη υπευθυνότητας».

Παράλληλα φρόντισε να επισημάνει τη διαφορετική εκτίμηση που διατηρεί σε σχέση με τη στρατηγική διαπραγμάτευσης που επιλέγει ο Αντώνης Σαμαράς, αφού για μία φορά ακόμη διατύπωσε την προτεραιότητα που πρέπει να έχει η χρονική επιμήκυνση του προγράμματος. Εν τούτοις, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της ΝΔ στο παρελθόν, παρατήρησε ότι θα συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή του προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Ακριβέστερα, ο κύριος Βενιζέλος υποστήριξε:

«Έκανα μεγάλη προσπάθεια να πείσω πως πρέπει να τεθεί τωρα το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προτού υπάρξουν νέα μέτρα. Αυτό θα επέτρεπε να αποφευχθεί ένα νέο κύμα περικοπών, κυρίως σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που πρότεινα θεωρώ πως είναι η προγραμματική συμφωνία. Δεν έχει νόημα να διεκδικούμε κάτι στο εξωτερικό αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο εσωτερικό. Έγινα ήδη στόχος προσωπικών επιθέσεων από κύκλους που λένε «εξυπνάδες».

Αυτό είναι ανιστόρητο. Λέω στους κυρίους αυτούς, πως η χώρα είναι στο ευρώ γιατί την κρατήσαμε εμείς. Εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί πως μόνο τα νέα μέτρα διασφαλίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, είμαι αναγκασμένος να δεχθώ την απόφασή του. Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία. Δεν θα κάνουμε αυτό που μας έκανε η ΝΔ.

Εμείς θα τιμήσουμε τη συμφωνία, δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές. Πρέπει όμως να μην υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα αλλά να υπάρξουν μέτρα για την ανάπτυξη. Επιπλέον, η τρόικα πρέπει να εισηγηθεί στην έκθεσή της την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και να εγγυηθεί την άμεση καταβολή των δόσεων». 

Η εξισορροπιστική στάση του Φώτη Κουβέλη

Σε διαφορετικό μήκος κύματος πάντως κινήθηκε, στις δηλώσεις του, ο Φώτης Κουβέλης. «H προγραμματική σύγκληση των τριών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση ισχύει στο ακέραιο. Συμφωνούμε στο περίγραμμα των μέτρων. Μιλήσαμε όμως για τα κεφάλαια, όχι κωδικό προς κωδικό για τους αριθμούς. Θα υπάρξει από τη μεριά της κυβέρνησης συγκεκριμένη πρόταση για τα  μέτρα. Είναι κοινή επιλογή μας να προσπαθήσουμε ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των αδυνάμων κοινωνικών στρωμάτων. Η πρόταση από την κυβέρνηση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, προαναγγέλοντας και σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης.


Ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε να συμπλέει με τον πρωθυπουργό, προκρίνοντας την υιοθέτηση ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αύριο αναμαίνεται ότι θα υπάρξει συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους αντιπροσώπους της τρόικας στις 2 το μεσημέρι.

Κρίσιμες στιγμές

Την ώρα που ο πρωθυπουργός φέρεται να χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς εταίρους του, με σκοπό να τους πείσει για την ανάγκη λήψης όλων των μέτρων σε μία δόση, κάποια από τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό.

Αν μάλιστα αληθεύει ότι στην αρχή της σύσκεψης υπήρξε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και τον Γιάννη Στουρνάρα, από το οποίο φαίνεται πως δεν έλειψαν οι ευθείες προσωπικές βολές, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία για την εύθραυστη ισορροπία του κυβερνητικού σχήματος.

Εξάλλου, ήδη από τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φάνηκε ξεκάθαρα το ενδοκυβερνητικό χάσμα σε ό,τι αφορά την ανάγνωση των προτεραιοτήτων της συγκυρίας.

Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν κανείς δεν μοιάζει να θέλει και ίσως και αντικειμενικά να μην μπορεί να διαφοροποιηθεί τόσο που να απειλήσει την υπόσταση της κυβέρνησης.

Ο μεν πρωθυπουργός έδειξε ότι εκείνος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ρητά, ότι παρά τις ενστάσεις του, δεν προτίθεται να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι φανερό ότι επιδιώκει να μπολιάσει το κυβερνητικό σχήμα με πολιτική και υφολογική μετριοπάθεια, επιθυμώντας να αναδειχθεί ως η ήρεμη εξισορροπιστική δύναμη του κυβερνητικού μορφώματος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας πάλι είναι φανερό ότι επιθυμεί να διατηρήσει ένα διακριτό ρόλο, ο οποίος ενισχύεται από τη διαφαινόμενη σύμπνοια μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά το στρατηγικό σχεδιασμό των κυβερνητικών κινήσεων.

Αναμφίβολα, αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις, είναι ασφαλές να αναγνωρίσουμε ότι κάθε στιγμή από εδώ και πέρα θα είναι τόσο κρίσιμη όσο η προηγούμενη αλλά και η επόμενή της.

Παναγιώτης Σκευοφύλακας
TAGS