«Είχα την πρόθεση να καταψηφίσω και να ζητήσω να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Θα αξιολογήσω τις αλλαγές που θα έρθουν και θα εκτιμήσω την τελική μου στάση», δήλωσε νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου. Όπως προκύπτει από τα ίδια του τα λόγια, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν τροποποιήσεις. Σύμφωνα με τον κύριο Παπανδρέου, η κυβέρνηση επειδεικνύει «ατολμία να αγγίξει τα συμφέροντα των συντεχνιών» υπονομεύοντας «τη διαπραγματευτική θέση της χώρας».

Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε αρκετά σημεία ταυτίστηκε με τη σφοδρή κριτική που άσκησε στο νομοσχέδιο και ο Ανδρεας Λοβέρδος. Χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσίασε, κι αυτός, τις προωθούμενες αλλαγές ως «αντιμεταρρυθμίσεις».


Συν τοις άλλοις, στη διάρκεια της ομιλίας υποστηρίχθηκε πως η κυβένηση «φοβάται να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αιτία που οδήγησαν στην κρίση. Δίνει την εντύπωση ότι δεν τα βάζει με τις συντεχνίες», με τον κύριο Παπανδρέου να επισημαίνει προς τους κυβερνώντες, «έρχεστε να αλλάξετε κάτι που ψήφισαν τα  4/5 της Βουλής γιατί σας πίεσαν οι πρυτάνεις. Αν φοβόμαστε να αγγίξουμε τα προνόμια του καθηγητικού κατεστημένου τι να πούμε για τα ισχυρότερα όπως των τραπεζιτών».

Επιπρόσθετα, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η ανάδειξη του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης» θα αποδεικνυόταν διαπραγματευτικός άσσος στο μανίκι, αφού (σ.σ. ως πολιτική ηγεσία) «πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε βούληση να σπάσουμε αυγά προκειμένου να γίνει η Ελλάδα βιώσιμη χωρίς δανεισμούς. Εσείς δείξατε το αντίθετο και αυτό υπονομεύει την διαπραγματευτική μας θέση».