Για χρόνια η αγροτική κοινότητα της Πλασενθουέλα, στην Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας, έπαιρνε εκατομμύρια ευρώ από κρατικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, βασιζόμενη σε... αόρατα προγράμματα. Μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το χωριό - βασίλειο της διαφθοράς.
Όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, η κοινότητα αυτή στα δυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, έχει χρεοκοπήσει, με το χρέος που αντιστοιχεί στον κάθε κάτοικό της να ανέρχεται στα 8.000 ευρώ! Οι κάτοικοί της είναι περίπου 500, οπότε με έναν απλό υπολογισμό βγαίνει χρέος τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Πώς κατάφερε, όμως αυτή η μικρή αγροτική κοινότητα να έρθει σε τόσο δεινή θέση;
 
Όλα άρχισαν το 2008 όταν ο Aντριάν Γκονζάλεθ εξελέγη δήμαρχος και ανακάλυψε ότι τα ταμεία της κοινότητας ήταν άδεια και τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά της να είναι απειλητική. Κατήγγειλε την προηγούμενη ηγεσία για κακοδιαχείριση, κάνοντας λόγο για δεκαετία σκανδάλων.

Στη συνέχεια άρχισε το... ξεσκόνισμα στα βιβλία της κοινότητας αποκαλύπτοντας το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της περιοχής. Ευρωπαϊκές, κρατικές και τοπικές χρηματοδοτήσεις είχαν «εξαφανιστεί» δίχως ίχνος: Προγράμματα που δεν υπήρξαν ποτέ, εργάτες που δεν δούλεψαν ποτέ, εισφορές που δε δόθηκαν ποτέ στο κράτος, μία βιβλιοθήκη που ήταν κλειστή εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος, άδεια εργοστάσια που υποτίθεται ότι θα έδιναν θέσεις εργασίας και θα έβαζαν τέλος στη μετακίνηση εργαζομένων προς τις πόλεις.
 
Λέγεται ότι περίπου το 80% των κατοίκων είχε ωφέλειες από την κατάσταση που επικρατούσε.«Οι άνθρωποι εκεί πίστευαν ότι το χωριό ήταν νησί και ότι κανένας δεν θα ανακάλυπτε τί συνέβαινε» ανέφερε κάτοικος. Τον Ιανουάριο του 2010 το χωριό χρώσταγε εισφορές στο Δημόσιο, που ξεπερνούσαν τα 2,9 εκατ. ευρώ. Από το 1997 έως το 2007 που ήταν δήμαρχος ο Xoσέ Βιγιέγκας δεν δόθηκε ούτε ένα σεντ για κοινωνική ασφάλιση. Ο πρώην δήμαρχος, ενδεικτικά, είχε υπογράψει συμβάσεις με 50 εργάτες από το Μαρόκο, που φυσικά δεν πάτησαν το πόδι τους στην Πλασενθουέλα.
 
Το χωριό που υπερηφανευόταν για τη μηδενική του ανεργία, τώρα είναι μία περιοχή με κτίρια που έχουν φτάσει μόνο μέχρι τον σκελετό και τίποτα δεν... κινείται.
 
Ο Χοσέ Βιγιέγκας, πρώην δήμαρχος με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού κόμματος είναι ο κύριος ύποπτος της υπόθεσης. Ο Αντριάν Γκονζάλεθ παραιτήθηκε από τη θέση του δημάρχου, αφού δεν άντεχε άλλο την κατάσταση. «Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, δεν μπορούσα να αντέξω την πίεση. Έπαιρνα ακόμη και χάπια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, είναι ο πρώτος δήμαρχος που παραιτείται εξαιτίας της κρίσης. 
 
Η κοινότητα αυτή αποτελεί ουσιαστικά μία σμίκρυνση της ισπανικής οικονομίας, ενώ δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι δεν μας φέρνει στο νου... ελληνικά κακώς κείμενα. Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για το γραφικό ισπανικό χωριό...


Βαγγέλης Βιτζηλαίος