Ολοκληρώθηκε έπειτα από δυόμιση ώρες η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, στο οποίο συμφώνησαν, μέσα σε τεταμένο κλίμα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, όπως τόνισε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν εξερχόμενος  -«ήταν μία εξαιρετική συνάντηση» είπε χαρακτηριστικά- ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματίας Μορς, γνωστοποίησε ότι η τρόικα θα παραμείνει μερικές μέρες ακόμα στην Ελλάδα.

Νέα συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, ενώ η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε στα ειδικά μισθολόγια και στη ρύθμιση για τις 10 δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, ο Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.


Το νέο πακέτο που περιλαμβάνει μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, όταν και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς θα αρχίσει τις επαφές του με τους ευρωπαίους ηγέτες, με πρώτο σταθμό το Βερολίνο στις 25 Αυγούστου.

Το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων αναμένεται να... σηκώσουν τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έδωσαν το παρών στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών οι υπουργοί Γιάννης Βρούτσης και Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σημειώνεται ότι νέες συσκέψεις αναμένεται να έχουν τις επόμενες ημέρες οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης με αντικείμενα τις αποκρατικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις και την επίσπευση του νομοθετικού έργου.

Κοινή θέση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι «να μην υπάρξουν μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω την κοινωνία».

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απορρίψει το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών καθώς όπως επισήμανε δεν είναι της παρούσης τέτοιες ανακοινώσεις.

Tην ίδια ώρα, σε 20 κωδικούς με ελαστικές δαπάνες του προϋπολογισμού εστιάζει το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τοποθέτηση του κ. Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή, προκειμένου να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα και να αποφευχθούν οι μειώσεις των ειδικών μισθολογίων. 


Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να προσδιορίσει το μείγμα των μέτρων», υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το δημοσιονομικό πρόγραμμα «έπρεπε να θεσπιστεί μείωση κατά μέσο όρο 10% στα αποκαλούμενα ειδικά μισθολόγια», επισήμανε όμως πως «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει εκφράσει την βούληση να διαπραγματευτεί με δημοσιονομικά ισοδύναμα όπως η περικοπή από 10% έως 20%, συνολικα 20 κωδικών του προϋπολογισμού με ελαστικές δαπάνες όπως μισθώματα, επιχορηγήσεις και προμήθειες». 


Τόνισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έχει «αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τα μισθώματα και την άμεση κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών» και ξεκαθάρισε πως «η μείωση των λειτουργικών δαπανών αποτελούν τα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια».


Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να εξειδικεύσει τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να έχουν εξειδικευτεί τον περασμένο Ιούνιο» εξηγώντας ότι το γεγονός αυτό «αποτελεί βαρύ φορτίο που πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια».