Λίγες ώρες μετά την δραματική συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην οποία υπήρξε «αναγκαστική» συμφωνία για το πακέτο μέτρων, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δύο νέες συσκέψεις προγραμματίζονται μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, πιθανότατα αύριο και την ερχόμενη Τρίτη. Αντικείμενο θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις, οι συγχωνεύσεις και η επίσπευση του νομοθετικού έργου ώστε να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις και οι συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών.

Συμφωνία των «τριών» στο... παρα πέντε

Σε συμφωνία, για να αποφευχθούν οι εκλογές, κατέληξαν τελικά οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «αναγκαστική» συναίνεση στην απόφαση του πρωθυπουργού που πρότεινε την άμεση λήψη μέτρων.

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε έντονο παρασκήνιο ανάμεσα στα τρία κομματικά επιτελεία ενώ ένα τηλεφωνήμα του πρωθυπουργού στον Χέρμαν Βαν Ρομπάι θεωρήθηκε καθοριστικό για την τελική συμφωνία.

Το οδυνηρό πακέτο των 11,5 δισ, προκάλεσε τους πρώτους τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ήδη γνωστοποιήσει τις σοβαρές ενστάσεις για την εφαρμογή και το αποτέλεσμα προβλέποντας μεγαλύτερη ύφεση, ενώ και ο Φώτης Κουβέλης επαναλάμβανε την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να θιγούν από τα νέα μέτρα ξανά οι ήδη «πληγωμένες» κοινωνικές ομάδες.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον κ. Ρομπάι, που διήρκησε περισσότερο από μισή ώρα, ήταν καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις. Ο έλληνας πρωθυπουργός του περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία αλλά και το πολιτικό σύστημα ενώ ο κ. Ρομπάι του ξεκαθάρισε πως τα μέτρα πρέπει να έχουν ληφθεί μέσα στον Αύγουστου αλλιώς έκανε λόγο για ελληνική «αυτοκτονία».

Η συνομιλία αυτή καθώς και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα μεταφέρθηκε και στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη από τον πρωθυπουργό, ο οποίος τους υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν τα μέτρα ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου και εν συνεχεία να τεθεί το μείζον ζήτημα της επιμήκυνσης του χρέους.

Eνδεικτική του κλίματος που επικρατούσε στη σύσκεψη είναι και η έντονη αψιμαχία μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών με αφορμή την αρνητική στάση που τήρησε απέναντι στη συνάντησή του με την τρόικα

Ο Γιάννης Στουρνάρας αντέδρασε και ανταπάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο για την στρατηγική που είχε ακολουθήσει την περίοδο που ήταν υπουργός οικονομικών. 

Την στιγμή που η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει, παρενέβη ο πρωθυπουργός και ζήτησε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. 

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις του κ. Βενιζέλου, ο οποίος τόνισε πως τα μέτρα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση, ο ίδιος, όπως δήλωσε και μετά την συνάντηση, θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης επανέλαβε πως η προγραμματική σύγκλιση παραμένει στο ακεραιο, διευκρινίζοντας πως κοινό μέλημα είναι να μην θιγούν εκ νέου οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες.