Την ώρα που η συνοχή της κυβέρνησης δοκιμάστηκε σκληρά με αφορμή τα νέα μέτρα, οι απαιτήσεις των δανειστών για την άμεση λήψη του νέου πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας δημιούργησε νέους τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Οι αλλαγές στον «νόμο Διαμαντοπούλου» για τα ΑΕΙ έφεραν νέες ρήξεις στην Ιπποκράτους, καθώς έξι βουλευτές, μεταξύ αυτών, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος ψήφισαν «όχι», παρά τις τροποποιήσεις που έκανε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος την τελευταία στιγμή.

Ο διχασμός του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση είχε αρχίσει με την σκληρή ανακοίνωση της πρώην υπουργού, Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «ύβρι απέναντι στην Δημοκρατία». Στην ίδια γραμμή παρατάχθηκαν και οι βουλευτές Γιώργος Παπανδρέου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Ντόλιος και Συμεών Κεδίκογλου, οι οποίοι επέμειναν στις αρχικές τους τοποθετήσεις και καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Αν και από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν είχε τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, τα ηχηρά «όχι» δημιουργούν αναμφίβολα νέο... πονοκέφαλο στον κ. Βενιζέλο. 

Ταυτόχρονα, ενδεικτικός του αναβρασμού που επικρατεί στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ είναι και ο καυγάς που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να ενημερώσει τους παριστάμενους βουλευτές του Κινήματος για τη συζήτηση που είχε με τους κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη σχετικά με τη λήψη των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο κ. Χρυσοχοϊδης άσκησε έντονη κριτική στον κ. Βενιζέλο από τον οποίο ζήτησε να συμφωνήσει στη λήψη των μέτρων και να σταματήσει να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια. 

Η αναφορά, όμως, αυτή του κ. Χρυσοχοΐδη προκάλεσε την «έκρηξη» του κ. Βενιζέλου, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του πρώην υπουργού. Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να αποχωρεί τελικά από τη σύσκεψη φανερά εκνευρισμένος.

Eν τω μεταξύ, αγριεύει η κόντρα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον βουλευτή του κόμματος, Νίκο Σηφουνάκη και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Γιώργο Παναγιωτακόπουλο.

Με νέα δήλωσή του, ο κ. Παναγιωτακόπουλος επιτίθεται κατά του κ. Σηφουνάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αφού πρώτα μου "απαγορεύει" να μιλώ, τώρα απαιτεί να μην σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών ενώ ζητά  να με εξοβελίσουν! Από που άραγε;Από το σπίτι του ή από το ξενοδοχείο του; Μήπως μπερδεύει το ΠΑΣΟΚ με ξενοδοχειακό επιχειρηματικό όμιλο; Ξεχνά βεβαίως ότι σε όλες τις κομματικές θέσεις που βρέθηκα ήμουν πάντοτε εκλεγμένος και ποτέ διορισμένος».

Και συνεχίζει: «Ο κομματικός ευνοούμενος και επί δεκαετίες διορισμένος σε κρατικές αμειβόμενες θέσεις μιλά για κομματικό κατεστημένο, διότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ σχέση με το κόμμα αλλά με την Κυβέρνηση και το κράτος, ως ο εκλεκτός προεδρικών αυλών, λόγω της γνωστής σχέσης του με μεγαλοεπιχειρηματία!».

Υπενθυμίζεται πως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει για τον κ. Παναγιωτακόπουλο ότι ανήκει σε εκείνους «που έχουν εγκατασταθεί στο ΠΑΣΟΚ εδώ και 30 χρόνια και τώρα καταγγέλλουν ξεπούλημα και κάνουν και τους τιμητές».