Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης κάλεσε για εξηγήσεις τον πρώην εκπρόσωπο του της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το Ταμείο, ήταν γνωστό πως θα αποτύχει. Στην ίδια παραγγελία εμπεριέχεται η διατύπωση για τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης του αδικήματος της «απιστίας σε βάρος του δημοσίου», αλλά και «εγκλημάτων σχετιζομένων με την οικονομία», όπως και η ρητή εντολή «να ανευρεθεί άμεσα και να προσέλθει να καταθέσει ο κ. Ρουμελιώτης».

Μιλώντας στους Νew York Times, ο κ. Ρουμελιώτης είπε πως το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει», αφού πουθενά δεν είχε εφαμοστεί με επιτυχία, για να προκαλέσει την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου, του καταλόγισαν ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του.

Παράλληλα, ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δηλωση, με την οποία ζητούσε να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα». Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει: 1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και 3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα.


Σχετικά θέματα:

Ο… αγνοούμενος κ. Ρουμελιώτης!!!

Ένας εισαγγελέας για τον Ρουμελιώτη
TAGS