Τον Σεπτέμβριο, μετά την επιστροφή της τρόικας, η οποία αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα, θα ανακοινωθούν τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ την διετία 2013 - 2014, όπως συμφωνήθηκε στην συνάντηση που είχαν το πρωί της Κυριακής οι επικεφαλείς της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά», δήλωσε απερχόμενος ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν. Η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα και θα επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα κατέθεσε στη συνάντηση κατάλογο μέτρων, πολλά από τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, βρίσκουν σύμφωνη την κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν, στο τέλος της εβδομάδας θα αποσταλούν στην τροικα κάποιες νέες προτάσεις.

«Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και για το Eurogroup, τον προϋπολογισμό και για ό,τι άλλο εκκρεμεί. Άρα η διαδικασία πάει καλά, προχωρά συστηματικά. Εκτιμώ ότι το ίδιο κλίμα βγαίνει και από τους εταίρους» τόνιζε χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Ο ίδιος διευκρίνιζε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το θέμα της δόσης. 

Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι έκλεισε ένα «καλό ποσοστό» και ότι οι παρεμβάσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί με τα υπουργεία. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μείωση των κύριων συντάξεων από ένα ποσό και πάνω, περικοπή στο εφάπαξ, επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, πλαφόν στις συντάξεις, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και περικοπή κοινωνικών επιδομάτων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει το θέμα του προϋπολογισμού του 2012 και θα αποκρυσταλλωθούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα επιτρέψουν να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και να αποπληρωθούν σταδιακά, έως με 7 δόσεις, οι φόροι που προκύπτουν στα νέα εκκαθαριστικά.

Τα μέτρα αναμένεται να επικυρωθούν από τον πρωθυπουργό και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση στις συσκέψεις που θα έχουν τη Δευτέρα, στις 16.00 το απόγευμα και την Τρίτη στις 18.00.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης τέθηκαν και τα σενάρια για τη διαμόρφωση των μακροοικονομικών μεγεθών για τα επόμενα 2-3 χρόνια καθώς και το θέμα της ύφεσης. Στη συζήτηση συμμετείχαν το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της κατάρτισης του νέου προυπολογισμου το Σεπτέμβριο και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα πρέπει να ενσωματωθεί σ’ αυτόν. 

ΔΝΤ: Παραγωγικές οι συζητήσεις της τρόικας

Όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ, «η τρόικα ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Ελλάδα προκειμένου να συζητήσει με τις νέες ελληνικές αρχές την οικονομική πολιτική που χρειάζεται να ακολουθηθεί για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που υποστηρίζεται από τα τρία θεσμικά όργανα». 

«Οι συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος ήταν παραγωγικές και υπήρξε γενική συμφωνία για την ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ και καταλήγει λέγοντας: 

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα τις εργασίες τους μέσα στον επόμενο μήνα, και οι αντιπροσωπείες των ΕΚ / ΕΚΤ / ΔΝΤ αναμένονται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου για να συνεχίσουν τις συζητήσεις».


Γιάννης Στουρνάρας: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

«Η χώρα δεσμεύτηκε σε ένα πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και θα εξαλείψουν οριστικά την απειλή της χρεοκοπίας. Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και έχει επωμιστεί μεγάλα βάρη» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής.

«Όμως, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, αφού τυχόν διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική, μπορούν να μας οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης, και σίγουρα βέβαια ακυρώνουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης που μας δίνει η υλοποίηση ενός αξιόπιστου πακέτου» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας πως «δυστυχώς, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα».

«Το πακέτο μέτρων που προσπαθούμε να φτιάξουμε χαρακτηρίζεται κυρίως από εξορθολογισμό των δαπανών και από κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή από το καλύτερο δυνατό μείγμα, δεδομένων των περιορισμών, που θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και παράλληλα να δώσουμε ελπίδα στον λαό» επισημαίνει.

Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι «ένα αξιόπιστο πρόγραμμα θα μας δώσει στη συνέχεια τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε με απτά επιχειρήματα τη διαπραγμάτευση που έχουμε ξεκινήσει για -καταρχήν- επιμήκυνση του χρόνου του προγράμματος, που σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, θα βγάλουν τη χώρα από την ύφεση και θα την επανατοποθετήσουν σε τροχιά ανάπτυξης».