Στις στενές σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, στην πολιτιστική και γεωγραφική εγγύτητα αλλά και στην προώθηση και εμβάθυνση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών αναφέρθηκε στην προσφώνηση του Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Πέρες τόνισε ότι «Ισραήλ είναι έτοιμο να πληρώσει το τίμημα για την ειρήνη» λέγοντας ότι το Ιράν είναι ο «κύριος κίνδυνος για την ύπαρξη της χώρας του» που «απειλεί και όλον τον κόσμο» και «υποστηρίζει το τρομερό μακελειό των Σύρων πολιτών άμεσα και μέσω της Χεζμπολάχ».

Ο ίδιος μίλησε και για την ελληνική οικονομική κρίση και το μεγάλο βάρος που πρέπει να σηκώσει ο λαός ενθυμούμενος την βαριά ισραηλινή κρίση που βίωσε ο ίδιος ως πρωθυπουργός και τον ανάγκασε να λάβει σκληρά μέτρα τα οποία όμως τον δικαίωσαν καθώς όπως είπε ο λαός κατάλαβε ότι «ο πόνος της ανάρρωσης αξίζει τον κόπο ως το τίμημα της θεραπείας».

Ο κ. Πέρες στη συνέχεια μίλησε για την σύσφιξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, όπως αυτό «εκφράζεται μέσα από ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια, η οικονομία και το εμπόριο, οι πολιτιστικές σχέσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις, η επιστήμη και η τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Σκοπός της επίσκεψής μου είναι η ενθάρρυνση και η ενίσχυση αυτών των εξελίξεων προς όφελος και για την πρόοδο των δύο λαών μας» κατέληξε τονίζοντας ότι «η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ξεκινήσει μαζί μια μακρά πορεία προς το μέλλον και προς ένα λαμπρό και πολλά υποσχόμενο ορίζοντα στις μεταξύ τους σχέσεις».