Ως «αντεργατική και αντισυνταγματική» αναγνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική της εργασιακής εφεδρείας, τονίζοντας ότι αποτελεί τον προθάλαμο χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο. «Η επαναφορά του θέματος της εργασιακής εφεδρείας για τους δημοσίους υπαλλήλους έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των αντικοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης που επιτίθεται με κάθε τρόπο στα δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, η σαρωτική μείωση των μισθολογικών απολαβών των δημόσιων υπαλλήλων, από κοινού με τις συγχωνεύσεις ή και τις καταργήεις φορέων του Δημοσίου, «θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την παροχή δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες».

«Αυτό που αποδεικνύεται καθημερινά είναι ότι "το μνημόνιο δεν βγαίνει" και ότι αποτελεί ένα τεράστιο πρόγραμμα ύφεσης με διαλυτικές επιπτώσεις για την κοινωνία», αναφέρει η ανακοίνωση, προειδοποιώντας πως «η ακραία πολιτική λιτότητας επιφέρει περισσότερη λιτότητα» ούτως ώστε «καινούρια και περισσότερα μέτρα να είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης».