current views are: 1

9 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση11:54

Ζήτημα συνταγματικότητας της εφεδρείας θέτει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης

Την αντίθεσή του στην προοπτική της εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στον Βήμα FM, δηλώνοντας ότι ελέγχεται για τη συνταγματικότητά της.

Δημοσίευση 11:54’
αρθρο-newpost

Την αντίθεσή του στην προοπτική της εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στον Βήμα FM, δηλώνοντας ότι ελέγχεται για τη συνταγματικότητά της.

Την αντίθεσή του στην προοπτική της εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στον Βήμα FM, δηλώνοντας ότι ελέγχεται για τη συνταγματικότητά της. «Πρέπει να σας πούμε με ένα τρόπο κάθετο, αποφασιστικό και πλήρη ότι εμείς είμαστε αντίθετοι στο καθεστώς της εφεδρείας. Απολύτως αντίθετοι. Εννοώ εγώ ως υπουργός Δικαιοσύνης με τη νομική σκέψη την οποία έχω πιστεύω ότι είναι μια δέσμη διατάξεων η οποία δεν οδηγεί πουθενά, πέραν από το ότι έχει επιβαρύνσεις συνταγματικού χαρακτήρα. Είναι αναποτελεσματικό το μέτρο, πέραν από την αναποτελεσματικότητα, μέχρι τώρα έχουν κριθεί σ ένα μεγάλο βαθμό, από τα δικαστήρια  ότι οι διατάξεις της προσκρούουν και σε αντισυνταγματικές διατάξεις και αρχές» είπε χαρακτηριστικά.

Για το αν θεωρεί ο ίδιος αντισυνταγματικό το καθεστώς της εφεδρείας, ο υπουργός είπε ότι «η εφεδρεία μπορεί να ελεγχθεί για την συνταγματικότητα ή την αντισυνταγματικότητα της. Και, δεύτερον, ότι τα δικαστήρια έχουν δεχτεί σειρά αιτήσεων για τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κι έχουν δικαιώσει αυτούς που έχουν προσφύγει».

Για την επιτάχυνση των δικών, ο κ. Ρουπακιώτης είπε: «Στη δέσμη των δικαικών και δικαιοπολιτικών ιδεών δεν μου ταιριάζουν ούτε οι δίκες-εξπρές, ούτε οι παραδειγματικές δίκες. Μου ταιριάζουν οι δίκες οι οποίες παράγουν αξιοπιστία. Όσο όμως μου ταιριάζουν οι δίκες που παράγουν αξιοπιστία, ξέρω ότι η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι στοιχείο της αξιοπιστίας. Κατά συνέπεια, πάμε σε  δίκες οι οποίες θα γίνονται με τη απαιτούμενη από την ίδια τη Δικονομία ταχύτητα, αλλά και να αντιστοιχούν στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Να κρίνονται σε γρήγορους ρυθμούς πάντα με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων εκείνων που κατηγορούνται που αφορούν όσους διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα».

Για τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους ο υπουργός είπε ότι «για όσους έχει αποδειχτεί ότι όταν διαχειρίζονταν από το δημόσιο χρήμα ιδιοποιήθηκαν αυτό, είτε εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους για να πλουτίσουν, αναμφισβήτητα εκεί η Δικαιοσύνη, πρέπει να έχει τον σαφή, τον υπεύθυνο, αλλά και τον γρήγορο λόγο Αλλά ταυτόχρονα όμως πρέπει να λειτουργήσουν με τρόπο αξιόπιστο και ταχύ οι διοικητικές υπηρεσίες».

Σημειώνεται ότι η Δημοκρατική Αριστερά -με τη στήριξη της οποίας έχει μπει στην κυβέρνηση ο κ. Ρουπακιώτης- μέσω του προέδρου της, Φώτη Κουβέλη, έχει εκφράσει την σφοδρή της αντίθεση προς το μέτρο της εφεδρείας.


σχετικα αρθρα