"Εάν δεν κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει" δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο Ιταλικό περιοδικό "Panorama".

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για ψήφο ευθύνης εκ μέρους των ελλήνων που πρέπει να αποφασίσουν εάν είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να τον ακολουθούν. Ο δημοσιογράφος του Panorama, ρωτά τον πρωθυπουργό: «Σε περίπτωση αρνητικής, για την κυβέρνηση ψήφου -όπως λένε οι δημοσκοπήσεις- απειλείτε ότι θα διαλύσετε τη βουλή: πρόκειται για προπαγάνδα;». «Όχι, είναι πραγματικότητα. Αν οι ομάδες συμφερόντων που πλήξαμε με τις μεταρρυθμίσεις μας, πούνε “ φτάνει, πρέπει να σταματήσουμε τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη”, τότε δεν μου μένει παρά να απευθυνθώ σε όλο τον ελληνικό λαό», εξηγεί ο πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέουν εξηγεί ότι πριν κάποιους μήνες η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η χρεοκοπία δεν είναι μια επιλογή και γι' αυτό προχώρησε σε σοβαρές περικοπές στις δαπάνες, στους μισθούς, στις σπατάλες. "Είναι οδυνηρό, αλλά αναγκαίο», τονίζει ο πρωθυπουργός. Στην ερώτηση αν «η χώρα είναι εκτός κινδύνου;», απαντά: «Ας το θέσουμε έτσι: είμαστε εκτός άμεσου κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία για να μην το διακινδυνεύσουμε».

Σχετικά με το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας ο έλληνας πρωθυπουργός απαντά: «Τι είναι πιο ασταθές; Μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ή μια κυβέρνηση που διαθέτει λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει τις αλλαγές;». Αναφερόμενος στις περικοπές, ο δημοσιογράφος του Panorama, παρατηρεί: «Η συνταγή σας μοιάζει με εκείνη του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Δεν υπάρχουν, πλέον, διαφορές, ανάμεσα σε σοσιαλιστικές και συντηρητικές κυβερνήσεις;»

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «δεν του αρέσει ο όρος λιτότητα, που χρησιμοποιεί ο Κάμερον. Προτιμά τη λέξη ευθύνη. Και υπάρχουν τριών ειδών ευθύνες. Η πρώτη: μια καλύτερη διακυβέρνηση, δηλαδή, μια καλύτερη χρήση του δημόσιου χρήματος. Μια μελέτη υπολογίζει ότι αν η Ελλάδα καταπολεμούσε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά όπως κάνει η Σκανδιναβία, θα μπορούσε να έχει ένα συν 8% στο ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεύτερο: η ευθύνη μας πρέπει να είναι ίση. Οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν και οι φτωχοί να πληρώνουν λιγότερο. Η τρίτη ευθύνη, είναι η προστασία του περιβάλλοντος».

Σε σχέση με τις περικοπές στον δημόσιο τομέα, ο πρωθυπουργός προσθέτει ότι «ήμασταν σε μια κατάσταση επικείμενης χρεοκοπίας. Έπρεπε να δωρίσουμε αίμα για να μπορέσει να επιζήσει ο ασθενής. Πήραμε όσα λιγότερα χρήματα γινόταν από τους φτωχούς, συνταξιούχους και πολλά από τους πιο εύπορους εργαζόμενους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον η δημόσια γραφειοκρατία αλλά και ο ιδιωτικός τομέας. Πρέπει να καταπολεμηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η φοροδιαφυγή. Αλλά δεν μπορούσαμε να το κάνουμε μέσα σε μόλις 2 μήνες. Αυτή, αν θέλετε, ήταν η πραγματική αδικία. Τώρα πρέπει να διορθωθεί».