Την πρώτη σκηνή στο έργο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σηματοδοτεί η διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί από την Κυριακή στο Βερολίνο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο υπουργός Εξωτερικών θα προετοιμάσει το έδαφος για την κρίσιμη συνάντησή του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ την προσεχή Παρασκευή.  Το «μωσαϊκό» των κρίσιμων επαφών συμπληρώνουν η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά, το προσεχές Σάββατο, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι και η άφιξη, την ερχόμενη Τετάρτη, στην Αθήνα του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, ενώ το προηγούμενο βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής Χανς - Ντίτριχ Γκένσερ.

Η επίσκεψη Αβραμόπουλου στο Βερολίνο είναι ενδεικτική της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να βρει σημείο επαφής με το Βερολίνο εν όψει και της κρισιμότατης συνάντησης που θα έχει ο κ. Σαμαράς την ερχόμενη Παρασκευή με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν ότι πρέπει να σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα καταβάλει σοβαρές και υπεύθυνες προσπάθειες να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, έχοντας σαφή πρόθεση να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατ' ιδίαν συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και -την επομένη- στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Σαμαράς δεν θα θέσει επισήμως το αίτημα για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, αλλά περισσότερο θα βολιδοσκοπήσει προθέσεις.

«Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν επί γερμανικού εδάφους, αλλά επί ευρωπαϊκού» έλεγε στο Βήμα της Κυριακής στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπαινισσόμενος ότι ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι το επίσημο αίτημα για επιμήκυνση να τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, αφού πρώτα η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τα μέτρα και έχει δώσει δείγματα γραφής.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κάνει μία ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα μέτρα έχουν κυριολεκτικά διαλύσει την κοινωνική συνοχή, και να επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζεται συχνά η χώρα μας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία έχει και η έλευση, την προσεχή Τετάρτη, στην Αθήνα, του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στον οποίο θα τονιστεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων και έχει αρχίσει να δίνει δείγματα γραφής.

Πηγή: in.gr