Η κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων δεν ξεκινά αύριο Δευτέρα, αλλά σήμερα Κυριακή, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρίσκεται στο Βερολίνο, την «καρδιά» της ευρωζώνης, με σκοπό να συναντηθεί τόσο με τον γερμανό ομόλογό του, Γκίντο Βεστερβέλε, όσο και με τον κάποτε παντοδύναμο «μαέστρο» της γερμανικής διπλωματίας, Χανς - Ντίτριχ Γκένσερ.
 
Στον… προθάλαμο των συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά 


Οι συναντήσεις του έλληνα ΥΠΕΞ ανοίγουν τον ευρύ κύκλο συνομιλιών που θα έχει αυτήν την εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση με τους πιο σημαντικούς από τους εταίρους της. Μάλιστα, οι επαφές Αβραμόπουλου θα γίνουν, ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν το ραντεβού Σαμαρά – Γιουνκέρ την Τρίτη στην Αθήνα, αλλά και λίγες ημέρες πριν τις, ίσως καθοριστικές, κατ’ ιδίαν συναντήσεις του έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, σε Βερολίνο και Παρίσι, στις 24 και 25 Αυγούστου αντίστοιχα. 

Πιο αναλυτικά, απόψε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον παλαίμαχο φιλελεύθερο πολιτικό, το μακροβιότερο έως και σήμερα υπουργό Εξωτερικών και αντικαγκελάριο στην ιστορία της Γερμανίας. Η συνομιλία με τον κ. Γκένσερ αναμένεται να επιβεβαιώσει τη στήριξη του γερμανού πολιτικού στις προσπάθειες της Ελλάδας για παραμονή στην ευρωζώνη. Παλαιότερα, σε συνέντευξή του, ο Χανς - Ντίτριχ Γκένσερ είχε δηλώσει ότι η προοπτική μίας Ευρώπης δίχως την Ελλάδα είναι αντίστοιχη ενός σώματος δίχως άκρα. 

Ασφαλώς, πέρα από το επίπεδο των συμβολισμών και της ηθικής υποστήριξης, το αυριανό πρόγραμμα του κ. Αβραμόπουλου είναι ασφαλώς πιο κρίσιμο αλλά και απαιτητικό, αφού προβλέπει συνάντηση με τον νυν ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε. Για την ακρίβεια, τυπικά, ο έλληνας υπουργός βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του. Σε αυτό το ραντεβού αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και να δοθούν δείγματα γραφής της γερμανικής πλευράς, η οποία παρουσιάζεται και ως η πιο «στριφνή» σχετικά με τα  υπό διαμόρφωση ελληνικά αιτήματα. 

Η γαλλική «αβρότητα» και ο γερμανικός αρνητισμός
 

Σύμφωνα με τη γερμανική Welt am Sonntag μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας υφίσταται διχασμός σε ό,τι αφορά την επιπλέον ενίσχυση της Ελλάδας, με το Παρίσι να στέκεται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Η  απροθυμία του Βερολίνου πάντως να δει ευνοϊκά το ενδεχόμενο της χρονικής επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο εκ των πραγμάτων θα πρέπει να συνοδεύεται από κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργηθεί σε αυτήν την περίπτωση, επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές.

Μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που απέκλεισε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και τον Μίκαελ Φουκς που σημείωσε πως ««η οικονομική βοήθεια θα σταματήσει εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις απαιτήσεις που έχουν συμφωνηθεί», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά, υπογράμμισε στο Der Spiegel πως «δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών, ούτε όσον αφορά τον χρόνο, ούτε την ουσία». 

Επιχείρηση «διπλωματική αναβάθμιση»

Τούτων δοθέντων, ο ρόλος του Δημήτρη Αβραμόπουλου αποκτά ξεχωριστή σημασία ειδικά αυτό το διήμερο. Όσο ο πρωθυπουργός θα προετοιμάζεται για το μπαράζ συναντήσεών του μέσα στην εβδομάδα και ο υπουργός Οικονομικών θα θέτει τις «τελευταίες πινελιές» στο πρόγραμμα των 11,5 δισ., ο υπουργός Εξωτερικών από το κέντρο της Ευρώπης και «βηματοδότη» της ΟΝΕ, θα επιχειρεί να δημιουργήσει τις διπλωματικές προϋποθέσεις για την όσο το δυνατόν πιο ευμενή αντιμετώπιση των ελληνικών θέσεων.

Το διαπραγματευτικό κεφάλαιο που ελπίζεται να αντληθεί σήμερα και αύριο, υπολογίζεται, από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ως εξαιρετικά σημαντικό για την ομαλή πορεία των διαβουλεύσεων.

Παναγιώτης Σκευοφύλακας