Οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα να παίζει ανέμελος με την οικογένεια του στην άμμο έκαναν το γύρο των ΜΜΕ και του διαδικτύου. Ενίοτε πάντως η ηρεμία είναι απατηλή και η χαλάρωση επιζήμια. Η αυτοπειθαρχία και η αυτοσυγκράτηση, δύο πράγματα που η ηγεσία αγωνίστηκε να επιβάλλει στα στελέχη της το προηγούμενο διάστημα, πήγαν περίπατο όταν επικράτησε η θερινή ραστώνη. Το αποτέλεσμα ήταν να ακουστούν απόψεις, που δεν έκαναν κανέναν ευτυχή στην Κουμουνδούρου και προκάλεσαν τριβές.  

Την αρχή έκανε ο συνήθης ύποπτος Παναγιώτης Λαφαζάνης σχολιάζοντας ένα άρθρο του Spiegel με θέμα το αναπόφευκτο της χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δεν έχασε την ευκαιρία να διατυπώσει απόψεις που έχει επαναλάβει κατά κόρον στο παρελθόν και χαίρεται να επαναφέρει σε κάθε ευκαιρία:  «Η χρεοκοπία, εν γένει - δεν το λέω ως απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά επειδή τρομοκρατούν με τις λέξεις τον ελληνικό λαό - η χρεoκοπία δεν είναι κάτι το οποίο είναι κατά ανάγκη καταστροφικό σε κάθε περίπτωση.

Η χρεoκοπία είναι όπλο των αδύνατων όταν φτάνουν σ' ένα σημείο που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους». Παίρνοντας θάρρος από τις «ιδιωτικές απόψεις» Λαφαζάνη, ένας ένας οι σκληροπυρηνικοί της Αριστεράς στο ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν στο ξέφωτο. Δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος έκανε και ο Τάσος Κουράκης ενώ ο Δημήτρης Στρατούλης βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι το «ευρώ δεν είναι φετίχ».  

Όλα αυτά δημιούργησαν στην κοινή γνώμη την εντύπωση - που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα για κάποια στελέχη - ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κόπτεται για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν είναι πια βιλαέτι κάποιων πρώην στελεχών του ΚΚΕ που ονειρεύονται την επανασύσταση της μεγάλης Αριστεράς. Οι πασοκογενείς έχουν ισχυρό ρόλο στο κόμμα και αυτοί ήταν που αντέδρασαν.

Ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος μάλιστα, έστειλε επιστολή που στον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία τονίζει ότι οι δηλώσεις των δύο στελεχών δημιουγούν σύγχυση στο εκλογικό σώμα και αβεβαιότητα στην κοινωνία. Πέραν τούτου ο Μητρόπουλος ζητεί τη σύγκληση της ΚΟ και των άλλων οργάνων προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Η ανοιχτή εσωκομματική κόντρα δεν ταιριάζει όμως με την ανεμελιά της παραλίας, είπαμε τα φαινόμενα απατούν.  

Οι παραφωνίες δεν σταμάτησαν εκεί. Με αφορμή τα γεγονότα της Ύδρας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από τους ανένταχτους της Αριστεράς έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία παρείχε πλήρη κάλυψη στους φοροδιαφεύγοντες καταστηματάρχες και τους «αγανακτισμένους» που προπηλάκισαν το συνεργείο ελέγχου καταλόγισε στην κυβέρνηση μια «ανόητη και πολυδάπανη παράσταση επίδειξης κρατικής και κυβερνητικής πυγμής» και την κατηγόρησε ότι «αντιμετωπίζει τον λαό ως εχθρό».

Λεπτομέρεια με σημασία είναι ότι η Υδρα μπορεί να ανήκει στο υπόλοιπο Αττικής, ο κ. Δρίτσας όμως εκλέγεται στον Πειραιά όπου μένουν πολλοί Υδραίοι (υπάρχει και υδραϊκή συνοικία).  

Η ανακοίνωση Δρίτσα ενόχλησε την Κουμουνδούρου που δεν θεωρεί σκόπιμο, το κόμμα να ταυτίζεται με φοροφυγάδες. Αν η ηγεσία πάντως συγκρατήθηκε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης τον κάρφωσε άγρια: «Το δίκιο του Υδραίου φοροφυγά μου είναι απεχθές. Όσο μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή, τόσο αγριότερη η περικοπή μισθών ,συντάξεων. Καθαρές κουβέντες. Όχι στην μνημονιακή πολιτική, την ασυλία των ισχυρών ,την άδικη φοροκαταιγίδα. Αλλά και καμία ανοχή στην προκλητική φοροδιαφυγή τύπου Ύδρας».

Τις τελευταίες μέρες των διακοπών του, ο Τσίπρας προσγειώθηκε δυσάρεστα στην πραγματικότητα και τώρα πρέπει πάλι να μαζέψει τα λουριά…     

Θέμης Δαγκλής