Συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες αρχίζει ο πρωθυπουργός ενόψει των κρίσιμων επαφών που θα έχει στο Βερολίνο με τους κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών σήμερα με σκοπό να συγκεκριμενοποιηθεί η στρατηγική της χώρας μας σε Βερολίνο και Παρίσι. Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στις κρίσιμες επαφές του με την ηγεσία της Ευρωζώνης από τον υπουργό ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Πρώτος στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να ανακτήσει η χώρα μας την χαμένη της αξιοπιστία στο εξωτερικό και να τεθεί επί τάπητος το θέμα της επιμήκυνσης για την δημοσιονομική προσαρμογή. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει επιμήκυνση του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος από δύο σε τέσσερα χρόνια, έως το 2016.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους για την αποφασιστικότητα της παρούσας κυβέρνησης σχετικά με τις δεσμεύσεις της χώρας αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.


Γερμανία: «Δεν θα ληφθούν αποφάσεις την Παρασκεύη»Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις επικείμενες συναντήσεις του με τους ευρωπαίους εταίρους, ωστόσο το Βερολίνο αποκλείει εκ των προτέρων τη σύναψη συμφωνίας για περαιτέρω βοήθεια προς τη χώρα μας.


«Δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Ελλάδα κατά την συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Παρασκευή. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συζητηθεί σοβαρά αυτή την εβδομάδα», τόνισε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, προσθέτοντας ότι «ζητούμενο δεν είναι να ληφθεί μια απόφαση σε διμερές επίπεδο, αλλά οι αποφάσεις να ληφθούν στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης και διάφανης διαδικασίας στην Ευρώπη».


Στην ερώτηση εάν η Γερμανία θα παρηγορήσει τον Σαμαρά την Παρασκευή, σε περίπτωση που ο τελευταίος ζητήσει «περισσότερο χρόνο, περισσότερα χρήματα και ίσως ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», ο κ. Κάμπετερ υπογράμμισε ότι «το θέμα δεν είναι η παρηγοριά, αλλά και οι δύο πλευρές να τηρήσουν αυτά που έχουν συμφωνήσει». Και αυτό θα το κρίνει η τρόικα στην έκθεσή της που θα είναι έτοιμη στον Σεπτέμβριο. Τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις, επισήμανε ο γερμανός υφυπουργός.


Ο κ. Κάμπετερ δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν είναι δυνατή η παραχώρηση περισσότερου χρόνου και περισσότερων χρημάτων στην Ελλάδα. «Όλα αυτά είναι εικοτολογίες…Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι σχετικές πιέσεις προς την Αθήνα.