Όταν ο Φώτης Κουβέλης αντέδρασε για πρώτη φορά στην πρόταση για την εφεδρεία, στην τελευταία σύσκεψη των αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Δευτέρα, όλοι θεώρησαν ότι η αντίδραση ήταν συνέπεια της αρνητικής στάσης που ευθύς εξαρχής είχε κρατήσει απέναντι στο πακέτο των μέτρων ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα άφηνε το ΠΑΣΟΚ να την υπερκεράσει σε κοινωνική ευαισθησία.

Χθες πάντως, την ημέρα που υποτίθεται ότι κλείδωναν τα μέτρα εν όψει των συναντήσεων του κ. Σαμαρά με τους Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, ο κ. Κουβέλης ξαναχτύπησε. Επισκέφτηκε τον υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη, μια πρόταση του κόμματος του, και εμφανίστηκε λαύρος κατά της εφεδρείας:

«Η εργασιακή εφεδρεία, όταν στο πρόσφατο παρελθόν εφαρμόστηκε, αποδείχθηκε ότι δεν επέφερε δημοσιονομικό όφελος, δημιούργησε προβλήματα στελέχωσης και ορθά καταγράφηκε ως φιάσκο» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Το τυχόν πλεονάζον προσωπικό μπορεί να απορροφηθεί με μετατάξεις ή και με συνταξιοδοτική ωρίμανση.  Η αντιμετώπιση του προσωπικού στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων οργανισμών πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό των συνταγματικών εγγυήσεων και της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων». Και για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση, κατέληξε: «Η εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να υπάρξει».

Το ότι δεν θα υπάρξει η εργασιακή εφεδρεία σημαίνει ένα κενό τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων στο πακέτο συν αθέτηση της υποχρέωσης για απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων από το δημόσιο ως το 2015, αλλιώς τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ο κ. Κουβέλης φάνηκε να οδηγεί την κυβέρνηση σε αδιέξοδο, κάτι που πολλοί απέδωσαν στις εσωκομματικές πιέσεις που αντιμετωπίζει – ήδη οι πασοκογενείς βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν το πακέτο μέτρων.


Στις προθέσεις του κ. Κουβέλη πάντως δεν είναι να ρίξει την κυβέρνηση, αυτό διαβεβαιώνουν όσοι γνωρίζουν την κατάσταση στη ΔΗΜΑΡ. Με την αντίθεση του στην εφεδρεία πάντως τηρεί την προεκλογική υπόσχεση της ΔΗΜΑΡ «όχι απολύσεις στο δημόσιο» και κερδίζει πόντους στον ιδιότυπο διαγωνισμό κοινωνικής ευαισθησίας με τον κ. Βενιζέλο. Όλα αυτά ενώ στην ΔΗΜΑΡ έχουν την άποψη ότι παίζουν εκ του ασφαλούς. Η πεποίθηση τους είναι ότι την εφεδρεία θα την απορρίψει πρώτη από όλους η τρόικα και δεν θα χρειαστεί να συγκρουστούν για το θέμα αυτό μέσα στην κυβέρνηση.

Θέμης Δαγκλής