Κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο κ. Γιούνκερ έρχεται στην Ελλάδα σε μία κρίσιμη στιγμή.

«Του είπαμε ότι άλλαξαν πολλά τους τελευταίους δύο μήνες και στο επόμενο διάστημα θα αλλάξουν πολλά περισσότερα» είπε ο κ. Σαμαράς.

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ ότι διευρύνεται η αντζέντα των αποκρατικοποιήσεων, ότι επισπεύθηκαν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κλείσει το πακέτο των μέτρων. Θα κάνουμε σοβαρές προσπαθειες για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή αλλά και να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών αντιμετωπίζοντας τη μάστιγα της λαθρομετανάστευσης είπε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα τόνισε ότι έχει η πολιτική της κυβέρνησης έχει τη στήριξη και των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. «Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Βαδίζουμε με αποφασιστικότητα στο δρόμο της σταθεροποίησης. Θα βγούμε από την κρίση» είπε.

Το μόνο που ζητάει η κυβέρνηση και ο λαός είναι να μπούμε στην ανάπτυξη. Δίνουμε προτεραιότητα στο θέμα της ρευστότητας και αναζητούμε τρόπους να λυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυαντόν. Στις τελευταίες εκλογές ο λαός αποφάσισε η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και να φανεί αυτό που ονομάζουν πολλοί «φως στο τούνελ». Πρέπει οι θυσίες του λαού να πιάσουν τόπο, είπε.

«Αυτοί που ποντάρουν στην έξοδο μας από το ευρώ και αδιαφορούν για τις θυσίες του λαού, θα διαψευστούν με έργα και όχι με λόγια. Όταν αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας θα αλλάξει η ψυχολογία και στις αγορές. Ευχαριστώ τον Γιούνκερ για τη συμπαράσταση στην Ελλάδα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.


«Συνεχίστε την δημοσιονομική προσαρμογή»


Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ δήλωσε φίλος της Ελλάδας ωστόσο τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση δυσπιστίας. «Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα είναι βαθιά στην καρδιά μου. Γνωρίζω ότι έχει υπάρξει σημαντική συμβολή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς της Ευρώπη σήμερα αν δεν κατανοήσει τη συμβολή της Ελλάδας σε αυτό. Ερχομαι ως φίλος. Πιστεύω ότι έχει αποδειχθεί ότι δεν το λέω απλά αυτό, αλλά το έχω αποδείξει με τη στάση μου» είπε ξεκινώντας τη δήλωσή του ο επικεφαλής του Eurogroup. 

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια σε επίπεδο δημοσιονομικού ελλείμματος και αυτό δείχνει το κουράγιο της Ελληνική κυβέρνησης αλλά και πολλών ανθρώπων που περνούν δύσκολα. «Οι Ελληνες πολίτες καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή και αυτό δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό στο εξωτερικό». 

«Θα πρέπει όμως να πω την αλήθεια και αυτή είναι ότι η Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια πάσχει σε επίπεδο αξιοπιστίας» είπε.


Όπως είπε στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, του ανέφερε τις προτεραιότητες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα του είπε ότι χρειάζεται εξυγίανση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας, ενώ σχετικά με την επιμήκυνση τόνισε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της τρόικας. Πρέπει τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος να είναι αξιόπιστα και επαληθεύσιμα είπε ο κ. Γιούνκερ. 

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ η πολιτική της για την αγορά εργασίας πρέπει να γίνει πιο δυναμική. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει η αγορά και να συνεχιστεί η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί εξόδου της χώρας μας από το ευρώ ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάτι τέτοιο. «Είμαι παντελώς αντίθετος στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αφού κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει σε τίποτα την Ελλάδα αλλά ούτε και την Ευρώπη», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπήρξε λάθος σχεδιασμός του πακέτου για την Ελλάδα και αν χρειάζεται και τρίτο πακέτο, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «είναι μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Το παιχνίδι είναι στα χέρια της. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει επίγνωση της κατάστασης. Δεν μπορώ να μιλήσω για τρίτο πακέτο γιατί η τρόικα είναι που θα βγάλει το πόρισμα. Δεν συνηγορώ, πάντως, υπερ ενός τρίτου πακέτου. Αν είχαν υλοποιηθεί όσα έπρεπε στο δεύτερο μνημόνιο δεν θα χρειάζονταν τρίτο πακέτο».


Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup θα επισκεφθεί αυτήν την ώρα το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του. 

Στο μεταξύ ο κ. Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον επικεφαλής του Eurogroup την επιμήκυνση του προγράμματος χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. 


Πρεμιέρα στις ευρωπαϊκές επαφές Σαμαρά


Η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία εξετάζονται από την κυβέρνηση οι λεπτομέρειες για το κλείσιμο του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στις συναντήσεις του κ. Σαμαρά τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Φρανσουά Ολάντ, κατά τις οποίες θα γίνει τουλάχιστον βολιδοσκόπηση προθέσεων για το ζήτημα της επιμήκυνσης.


Στο μεταξύ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φρόντισε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει τελική λύση στο ραντεβού που θα έχει την Παρασκευή με τον Αντώνη Σαμαρά. 


«Δεν θα έχουμε λύση την Παρασκευή. Θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και θα αποφασίσουμε μετά» ξεκαθαρίζει η καγκελάριος της Γερμανίας.