Άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα κέντρα κράτησης των παρανόμων μεταναστών. Στηρίζουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Αρνητικά εμφανίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής Θανάσης Νταβλούρος, τόνισε ότι εξαιτίας της κυβέρνησης Παπανδρέου η χώρα «μετατράπηκε σε ξέφραγο αμπέλι».

Σύμφωνα με τον κ. Νταβλούρο, τα σύνορα «μετατράπηκαν σε ελβετικό τυρί: Το 2011, υπήρξε αύξηση 500% των παρανόμως εισελθόντων από τον Έβρο σε σχέση με το 2009. Εθελοτυφλούν όσοι δεν βλέπουν την σχέση της με την αύξηση της εγκληματικότητας...».

Απαντώντας για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Τριαντάφυλλος τόνισε ότι «η ροή του Έβρου είναι αυξημένη, αλλά στα θαλάσσια σύνορα έχει πέσει 100%. Και έχουν γίνει βήματα - όπως η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ψηφίζουμε σήμερα…».

Την ίδια στιγμή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς υποστήριξε ότι δεν λύνεται το ζήτημα της μετανάστευσης με τους χώρους συγκέντρωσης, ενώ υπογράμμισε ότι οι «επιχειρήσεις-σκούπα είναι για το θεαθήναι, στάχτη στα μάτια του κόσμου για να συγκαλύψουμε ληστείες όπως εκείνη της Αγροτικής».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρότεινε μια αντιμετώπιση των διαδικασιών παροχής ασύλου στο πλαίσιο της Ε.Ε., ώστε οι μετανάστες να πάνε στις χώρες επιλογής τους «και αυτοί που θα μείνουν εδώ να μην μείνουν γκετοποιημένοι, αλλά στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ανάπτυξης των περιοχών όπου ζουν».

«Σκοπός του νόμου είναι να νομιμοποιηθεί μια παρανομία. Οι παράνομα διαμένοντες ωστόσο, θα πρέπει να επαναπροωθηθούν, «να πάνε από κει που ‘ρθαν» και όχι να παραμένουν σε κέντρα κράτησης» υποστήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής


Αντίθετα, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη Δημοκρατική Αριστερά, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για λογαριασμό του κόμματός του στην Ολομέλεια, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τα κέντρα κράτησης και τις διαδικασίες επαναπροώθησης.

Για λογαριασμό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Βασίλης Καπερνάρος επέμεινε ιδιαίτερα στο να κληθούν σε ακρόαση, εκπρόσωποι των φορέων της Θράκης που διαμαρτύρονται για την δημιουργία των κέντρων κράτησης στην περιοχή τους.

Τέλος, από πλευράς ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας, καταφέρθηκε ενάντια στην πολιτική των επιχειρήσεων-σκούπα, υποστηρίζοντας πως «αποθρασύνει ρατσιστικές και φασιστικές συμμορίες που προβαίνουν σε ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα μεταναστών».