current views are: 1

23 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση04:10

Ασκήσεις ισορροπίας από τον Φώτη Κουβέλη

Στην Αγίου Κωνσταντίνου προσπαθούν να εμφανίζονται αισιόδοξοι. Στην πραγματικότητα όμως  η ΔΗΜΑΡ βαδίζει σε ένα τεντωμένο σκοινί. Από τη μια ο κ. Κουβέλης απορρίπτει κατηγορηματικά την εφεδρεία, υπονομεύοντας έτσι την αξιοπιστία του πακέτου των 11,5 δις ευρώ.

Δημοσίευση 04:10’
αρθρο-newpost

Στην Αγίου Κωνσταντίνου προσπαθούν να εμφανίζονται αισιόδοξοι. Στην πραγματικότητα όμως  η ΔΗΜΑΡ βαδίζει σε ένα τεντωμένο σκοινί. Από τη μια ο κ. Κουβέλης απορρίπτει κατηγορηματικά την εφεδρεία, υπονομεύοντας έτσι την αξιοπιστία του πακέτου των 11,5 δις ευρώ.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου προσπαθούν να εμφανίζονται αισιόδοξοι. Στην πραγματικότητα όμως  η ΔΗΜΑΡ βαδίζει σε ένα τεντωμένο σκοινί. Από τη μια ο κ. Κουβέλης απορρίπτει κατηγορηματικά την εφεδρεία, υπονομεύοντας έτσι την αξιοπιστία του πακέτου των 11,5 δις ευρώ. Από την άλλη, διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι στηρίζει την κυβέρνηση. Αυτή είναι μια άσκηση ισορροπίας, στην οποία ανά πάσα στιγμή ο κ. Κουβέλης μπορεί να στραβοπατήσει.  

Σε ότι αφορά την εφεδρεία, ο κ. Κουβέλης ποντάρει σε ένα μοντέλο μείωσης του δημοσίου μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αυτό που ο ίδιος ονόμασε συνταξιοδοτική ωρίμανση. Αυτό το μοντέλο ακριβώς δεν είχε λειτουργήσει επί Ρέππα, ο κ. Στουρνάρας όμως κάνει ότι το συζητάει. Η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο έχει κομβική σημασία για τον υπουργό Οικονομικών καθώς γνωρίζει ότι για να είναι πειστικές οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες που ετοιμάζει θα πρέπει να υπάρξει και μείωση του προσωπικού.

Δεν θα τα σπάσει με τη ΔΗΜΑΡ στο σημείο αυτό καθώς έχει ανάγκη από μια συνολική απόφαση της κυβέρνησης. Οι λεονταρισμοί του κ. Κουβέλη κατά της εφεδρείας έχουν ημερομηνία λήξεως το διάστημα μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μερκελ και Ολάντ ως την έκθεση της τρόικας. Εκεί σοβαρεύουν τα πράγματα και η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει μια απόφαση. Ελπίδα του κ. Κουβέλη είναι, ότι η τρόικα δεν θα δεχτεί την εφεδρεία οπότε θα τον απαλλάξει από την ενδοκυβερνητική σύγκρουση.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ο κ. Κουβέλης προσπαθεί, συνεπικουρούμενος από τον κ. Μανιτάκη,η εφεδρεία να πάρει τα χαρακτηριστικά του αποτυχημένου μοντέλου Ρεππα.  

Ακόμα και αν ξεπεράσει αυτό το σκόπελο ανώδυνα – γιατί υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο στην απελπισία της η τρόικα να αποδεχτεί τα όποια ελληνικά σχέδια – δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το συνολικό πακέτο θα περάσει από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ. Ήδη ο κ. Κουβέλης εκεί μετράει δύο απώλειες, τους βουλευτές κ.κ. Ο. Βουδούρη και Γ. Μιχελογιαννάκη, που έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν δέχονται τα μέτρα.

Το ότι και οι δύο προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ενώ οι αμιγώς Αριστεροί δεν έχουν ανοίξει ακόμα το στόμα τους έχει τη σημασία του, δεν προδικάζει όμως τη στάση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ. Η κατήφεια άλλωστε στην τελευταία συνεδρίαση ήταν εμφανής. Ανά πάσα στιγμή ο κ. Κουβέλης μπορεί να βρεί απέναντι του και έναν και δύο και πολλούς …Μπαγιώργους, κάτι που μπορεί να τον οδηγήσει στο επόμενο στραβοπάτημα.

Ως τώρα, ο βασικός στόχος της ΔΗΜΑΡ ήταν αυτή η κυβέρνηση να αντέξει τουλάχιστον δύο χρόνια, ώστε να εισπράξει το κόμμα τα οφέλη από την επαναδιαπραγμάτευση. Με τα μέτρα να σκληραίνουν καθημερινά και την επαναδιαπραγμάτευση να χάνεται στο χρόνο, το κλίμα στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ μπορεί να αλλάξει άρδην. Κανείς δεν ξέρει, τι θα συμβεί σε αυτήν την περίπτωση και εν πάσει περιπτώσει, αφιερώνοντας την προσοχή του στις ασκήσεις ισορροπίας ο κ. Κουβέλης δεν έχει προετοιμάσει το κόμμα του για τα δύσκολα. 

Θέμης Δαγκλής


σχετικα αρθρα