Με την ατμόσφαιρα μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ να είναι αρκετά «ψυχρή», τουλάχιστον αυτό πρόδιδαν οι εκφράσεις των δύο ηγετών, η Ελλάδα απέσπασε τη λεκτική στήριξη στην προσπάθειά της για παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα όμως, τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο γάλλος πρόεδρος δεν φάνηκε να αφήνουν περιθώρια στην Αθήνα για παρεκκλίσεις από της αναληφθείσες υποχρεώσεις της. Στις ολιγόλεπτες και λιτές δηλώσεις που προέβησαν οι Μέρκελ και Ολάντ λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησής τους στο Βερολίνο, το κλίμα έμοιαζε αρκετά αμήχανο, επιβεβαιώνοντας τη φιλολογία των προηγούμενων ημερών που ήθελε τους δύο πολιτικούς να πασχίζουν για να βρουν «κοινό βηματισμό».

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ενθάρρυνσή της στην ελληνική προσπάθεια για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη, τηρώντας όμως τις υποχρεώσεις της.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, ούσα αρκετά συγκρατημένη, «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και αυτόν τον καλό δρόμο πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί».

«Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες, αλλά καλούμε τους Έλληνες φίλους μας να συνεχίσουν το δρόμο που έχουν πάρει», υπογράμμισε, αναφερόμενη και στην αυριανή συνάντησή της με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Με σαφώς πιο «φιλική» αλλά και «θερμή» διάθεση, ο Φρανσουά Ολάντ, τόνισε, «θέλω η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ, είναι μια θέση που έχω εκφράσει από την αρχή της κρίσης», εν τούτοις δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι για να συμβεί αυτό απαιτείται η ελληνική προσήλωση στα συμφωνηθέντα.

Οι ηγέτες των δύο κρατών - «ατμομηχανών» της ΕΕ, αφού παρά τη φανερή ψυχρότητα επανέλαβαν τη σημασία που αποδίδουν στη στενή σχέση και συνεργασία Γερμανίας και Γαλλίας, ανακοίνωσαν ότι πέραν του ελληνικού ζητήματος, στις συζητήσεις τους θα συμπεριλάβουν αφενός το θέμα της εποπτείας του τραπεζικού τομέα, με έμφαση στην ισπανική περίπτωση, αφετέρου τη διερεύνηση των προοπτικών στο «συριακό μέτωπο».

Παναγιώτης Σκευοφύλακας