Για το περιοδικό «Spiegel», ο Eλληνας πρωθυπουργός είναι ο «πιο οικονόμος στην Ευρώπη», όπως τιτλοφορείται χθεσινό άρθρο, όπου παρουσιάζονται με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκό τρόπο οι χειρισμοί του Αντώνη Σαμαρά.
«Eστω συμβολικά ο πρωθυπουργός Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να διακόψει κάθε σχέση με την ελληνική παράδοση των πελατειακών σχέσεων. Το έκανε με την ακύρωση της έναρξης της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα γίνει δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο» γράφει το «Spiegel», που αφού σχολιάζει εκτενώς τον ρόλο που έχει παίξει στην ελληνική πολιτική η ΔΕΘ τις τελευταίες δεκαετίες, συμπληρώνει: «Αυτή δεν ήταν άλλωστε η μοναδική χειρονομία με την οποία θέλει να επιδείξει την αποφασιστικότητά του για λιτότητα.

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε τη μείωση των υπουργικών αποδοχών κατά 30%. Ζήτησε να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων και ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί την πρωθυπουργική Μερσεντές. Ακόμη και τις αποδείξεις από τα έξοδα των ταξιδιών των υπουργών του θέλει να ελέγξει προσωπικά ο Σαμαράς».

«Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα υπό τον Σαμαρά δεν κάνει αρκετή οικονομία. Θα έχουν αυτές οι προσπάθειες αποτέλεσμα; Θα καταφέρει ο Σαμαράς να εκσυγχρονίσει το ελληνικό κράτος και κυρίως την παρηκμασμένη πολιτική κουλτούρα της χώρας; Είναι νωρίς για να το κρίνει κανείς αυτό» καταλήγει το περιοδικό, λέγοντας ότι «ο άνθρωπος είναι μόλις δύο μήνες στον πρωθυπουργικό θώκο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, σύμφωνα με το ethnos.gr, και η «Sueddeutsche Zeitung», η οποία αποκαλεί τον κύριο Σαμαρά «τελευταία ελπίδα της Ελλάδας» και καλεί τη γερμανική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους να του δώσουν χρόνο. «Εάν ο Σαμαράς χρονοτριβεί και κοροϊδεύει, τότε δεν μπορεί κανείς να κρατήσει τη χώρα του στο ευρώ. Τότε θα έχει έρθει πραγματικά η στιγμή να βγει η Ελλάδα από το ευρώ με το μικρότερο δυνατό κόστος. Αλλά πρώτα θα έπρεπε οι εταίροι να δώσουν στον άνθρωπο έναν χρόνο καιρό και πιστώσεις, για να φέρει τη χώρα στον σωστό δρόμο - κι ας είναι και με αυστηρές απειλές» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ακόμη, η «Sueddeutsche Zeitung» τονίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα θα είναι πολύ ακριβή. Επικρίνοντας τα σχόλια που έχουν διατυπώσει αρκετά στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών και των Φιλελεύθερων, και την άρνηση των Χριστιανοδημοκρατών να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Αθήνα, η εφημερίδα σχολιάζει: «Oλα αυτά δημιουργούν μια μοιραία εντύπωση -ακριβώς την εβδομάδα που ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται τη Γερμανία και τη Γαλλία- ότι όλες οι προσπάθειες είναι μάταιες και ότι ουδείς έχει να χάσει κάτι εκτός από τους Eλληνες. Πρόκειται για μια πλάνη, μια πολύ ακριβή πλάνη».