Τη δημιουργία ειδικού τμήματος στην Ασφάλεια για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας καθώς και την αποστολή ρητών εντολών προς την ΕΛΑΣ για «απόλυτη πάταξη του φαινομένου» της ρατσιστικής βίας, προανήγγειλε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση. Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Βούτσης επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις «εγκρίτων δικτύων με επίκεντρο την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ», σύμφωνα με τις οποίες τα κρούσματα ρατσιστικής βίας φτάνουν πλέον τις εκατοντάδες και ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να συνυπολογίσει το γεγονός, ότι «ακριβώς επειδή υποχωρεί και υποτιμάται το κράτος σε συνθήκες κρίσης, ανοίγει ελεύθερα ένα πεδίο για τη διαμόρφωση άλλου τύπου συλλογικοτήτων που δρουν σαν συμμορίες, ξεκινώντας από ελέγχους ταυτοτήτων ή παρεμβάσεις σε θρησκευτικούς χώρους και φτάνοντας μέχρι τους ξυλοδαρμούς και τα μαχαιρώματα».

«Τα κρούσματα που καταγράφηκαν είναι πολύ περισσότερα απ' τα πραγματικά, καθώς πολλοί από τους ξένους, αλλά και Έλληνες, δεν πάνε να τα καταμαρτυρήσουν για να μην στοχοποιηθούν. Απαιτούμε απ' την κυβέρνηση να υπάρξει αυτό το ειδικό σχέδιο, το οποίο θα αποτρέπει μια τέτοια αντίληψη, μια τέτοια κουλτούρα που φτάνει μέχρι δολοφονία. Η χρόνια ατιμωρησία και ο σαφής και ανοικτός συμψηφισμός εγκλημάτων, οδηγεί στην νομιμοποίηση της ρατσιστικής βίας στη συνείδηση των πολιτών», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη λακωνική του απάντηση, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως η πολιτική βούληση της κυβέρνησης «είναι η απόλυτη αντίθεση και πάταξη του φαινομένου. Οι υπηρεσίες βεβαίως της Αστυνομίας, αναφέρουν μόνον 3 περιπτώσεις για το 2010 και 22 για το 2011, ενώ για το 2012 δεν έχουμε ακόμη στοιχεία. «Επί του πολιτικού θέματος ωστόσο, η απάντησή μου υπήρξε σαφής και σας εδόθη» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Σημειώνεται πως ο Ν. Βούτσης, εξέφρασε εμμέσως τον αποτροπιασμό του για τη χθεσινή αναφορά του Η. Κασιδιάρη (Χρυσή Αυγή) ότι η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε «σκουπιδότοπο της Ευρώπης». Αναπτύσσοντας αργότερα δική του ερώτηση για τον κατηγορούμενο για τον βιασμό της Πάρου, ο κ. Κασιδιάρης επέμεινε στον χαρακτηρισμό του δηλώνοντας πως «κατατάσσουμε αυτόν τον άνθρωπο στα σκουπίδια και θα επιμένουμε στον χαρακτηρισμό αυτό για τους ανθρώπους αυτούς» - κάτι που οδήγησε και τον προεδρεύοντα, Λεωνίδα Γρηγοράκο, να ζητήσει «να αποφεύγονται εντός του Κοινοβουλίου, χαρακτηρισμοί που δεν εκφράζουν το Σώμα».