«Αν κάνουμε τη δουλειά μας, η Ελλάδα μπορεί να σωθεί», τονίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της γαλλικής Le Monde μία μέρα πριν τη συνάντησή του με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και προσθέτει ότι από μία επιτυχής έκβαση του ελληνικού προβλήματος θα κερδίσει όλος ο κόσμος.

Σε ερώτηση για το τί αναμένει από τις συναντήσεις του με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Σαμαράς απαντά ότι «το μόνο πράγμα στο οποίο θέλουμε να επιμείνουμε, είναι πως η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητη για να πετύχουμε τους στόχους μας».


«Δεν συζητάμε για τους στόχους του προγράμματος. Θέλουμε μόνο να είμαστε σίγουροι ότι θα τους πετύχουμε διατηρώντας την κοινωνική συνοχή. Θέλω να σβήσω την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να δημιουργεί προβληματα. Είμαι εδώ για να τα επιλύσω, αλλά έχουμε ανάγκη από λίγο αέρα για να ξαναβρούμε την ανάσα μας», τονίζει.


Ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει εξάλλου ότι μία πιθανή έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και επικίνδυνη για την Ευρώπη, ενώ απευθύνει εκ νέου έκκληση να διαλυθεί το κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ και να σταματήσουν οι δημόσιες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Κυβερνητικές σκέψεις για εμπορική εκμετάλλευση βραχονησίδων


Με τίτλο η «Ελλάδα θέλει να εκμεταλλευτεί τα ακατοίκητα νησιά της», φιλοξενείται η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Σε ερώτηση της εφημερίδας περί αξιοποίησης ακατοίκητων βραχονησίδων, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «ξεπούλημα». Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «δεν υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, αλλά μόνο μερικές βραχονησίδες, ακατοίκητες, στο μέσο του αρχιπελάγους. Στην περίπτωση που δεν τίθεται πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αυτές οι βραχονησίδες μπορούν να έχουν μία εμπορική εκμετάλλευση. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο (που δεν χρησιμοποιείται) έδαφος, σε ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να αποδώσει έσοδα, σε μία σωστή τιμή». 

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης βραχονησίδων και εξηγούσαν ότι ακατοίκητες βραχονησίδες θα μπορούσαν να έχουν εμπορική εκμετάλλευση για ιχθυοκαλλιέργεια, ηλιακά πάρκα, αιολικά πάρκα, μονάδες αφαλάτωσης, τουριστική αξιοποίηση.
TAGS