Υπεγράφη η «Συμφωνία Συμβιβασμού» μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens Α.Ε. από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με βάση την εξουσιοδότηση που του παρείχε η Βουλή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από τη συμφωνία προκύπτουν:

80 εκατομμύρια ευρώ, για το συμψηφισμό ισόποσων απαιτήσεων της SIEMENS, που αυτή έχει έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νοσοκομεία,ΕΡΓΟΣΕ κλπ.

90 εκατομμύρια ευρώ, για μια περίοδο πέντε ετών, για τη χρηματοδότηση:

- Φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος.

- Πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνώσης και της εξειδίκευσης στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων.
- 100 υποτροφιών κάθε έτος, για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ΙΚΥ .

- Ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού αυτού) για τα Δημόσια Νοσοκομεία, με έμφαση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Επένδυση, εντός του 2012, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην SIEMENS Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους.

Πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.

 Επιπλέον στην ανακοίνωση τονίζεται ότι μέσω της συμφωνίας: 

 •Η SIEMENS θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στις Ελληνικές Αρχές, όποτε της ζητηθεί, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ανάκριση κατά φυσικών προσώπων, που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

•Αναλαμβάνει την καταβολή της νομικής δαπάνης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο για την υπόθεση αυτή.

•Και ακόμη, εντάσσεται για μια περίοδο έως τριών ετών από την Ημερομηνία Έναρξης της Συμφωνίας, σε ένα πρόγραμμα εταιρικής συμμόρφωσης υπό ένα Επίτροπο που θα διορίσει το ελληνικό Δημόσιο.

 Το τελικό κείμενο της «Συμφωνίας» που υπογράφηκε, δεν έχει καμία διαφοροποίηση από το σχέδιο «Συμφωνίας», που ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων.

Με μέριμνα του υπουργού Οικονομικών, η ενυπόγραφη Συμφωνία θα διαβιβαστεί στη Βουλή για ενημέρωση.

Αντιδρούν ΔΗΜΑΡ και αντιπολίτευτση


Tην κατηγορηματική αντίθεσή του στη «Συμφωνία Συμβιβασμού» μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιριών Siemens AG και Siemens A.E. εξέφρασε πριν από την υπογραφή της από τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.


Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, με την υπογραφή της συμφωνίας «δεν μπορεί να κλείσει το τεράστιο πολιτικό και οικονομικό θέμα που δικαίως απασχόλησε και απασχολεί την ελληνική κοινωνία ως υπόθεση διαφθοράς και προσβολής του δημοσίου συμφέροντος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του χαρακτηρίζει σκάνδαλο τον συμβιβασμό της ελληνικής κυβέρνησης με τη Siemens «που υπογράφηκε σήμερα μετά από πεντάμηνη καθυστέρηση και περίεργες μεθοδεύσεις».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Δ. Παπαδημούλη, ο συμβιβασμός «ευνοεί τη Siemens που δίνει ψίχουλα και μάλιστα σε είδος και βγαίνει λάδι για ένα τεράστιο σκάνδαλο που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο κατά 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ομόφωνη εκτίμηση της Εξεταστικής Επιτροπής. Βολεύει τα συνένοχα κόμματα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που οργάνωσαν του κουκούλωμα και τον συμψηφισμό και τώρα βάζουν την οριστική ταφόπλακα», υπογραμμίζει ο βουλευτής.


«Επονείδιστη και παράνομη» χαρακτηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τη συμφωνία συμβιβασμού με την Siemens ενώ για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα αναφέρουν ότι «θα ελεγχθεί κοινοβουλευτικά και όχι μόνο» καθώς υπέγραψε δίνοντας «γη και ύδωρ» στη γερμανική πλευρά.


TAGS