Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, με  τη γερμανίδα Καγκελάριο να υπόσχεται βοήθεια στα θέματα της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και στην στήριξη της ανάπτυξης.  Ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο επικρατεί στην κυβέρνηση.
 
Ο έλληνας πρωθυπουργός κλήθηκε να δώσει το πρώτο του επίσημο «τεστ» απέναντι στο Βερολίνο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και για την τήρηση των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο, ενώ δεν έθεσε ανοικτά το ζήτημα της επιμήκυνσης αλλά ζήτησε ένα περιθώριο από τη γερμανική πλευρά για «να ανασάνει η χώρα». Εξάλλου όπως έχει ήδη δηλώσει το θέμα θα το θέσει επίσημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Από την πλευρά της η γερμανίδα Καγκελάριος τήρησε αδιάλλακτη τη θέση της για τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων προκειμένου το Βερολίνο να βοηθήσει τη χώρα ενώ χαρακτήρισε ως θεμέλιο την έκθεση της τρόικας προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις του Βερολίνου. 

Συγκεκριμένα στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η γερμανίδα Καγκελάριος λαμβάνοντας τον λόγο εξέφρασε τη χαρά της για την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά.
Αναφερόμενη στη συνάντηση είπε ότι «πληροφορήθηκα από τον κ. Σαμαρά για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και είμαι σίγουρη ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει τα πάντα. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολες οι στιγμές για την Ελλάδα» είπε.

Σύμφωνα με την ίδια «απαιτούνται πολλές θυσίες. Πέντε χρόνια ύφεσης είναι πολλά αλλά η Γερμανία θα στηρίξει την προσπάθεια της χώρας. Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ γιατί το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα. Είναι η βούληση της Ευρώπης.  Αυτός είναι ο οδηγός μου, μια ενωμένη Ευρώπη» τόνισε.

Ωστόσο η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας η οποία όπως είπε θα αποτελέσει θεμέλιο για οποιεσδήποτε μελλοντικές αποφάσεις. 

Εξάλλου όπως είπε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη. «Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη. Πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» είπε η κ. Μέρκελ και τόνισε ότι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων σημαίνει ότι και η Ελλάδα μπορεί να περιμένει βοήθεια από τη Γερμανία.

Μάλιστα σύμφωνα με την κ. Μέρκελ υπάρχουν ένα σωρό τομείς, όπως χαρακτηριστικά είπε, στους οποίους Ελλάδα και Γερμανία μπορούν να συνεργαστούν. 


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει τα δημοσίευματα που κατά καιρούς αναφέρονται στη χώρα μας αλλά και στη στάση της Γερμανίας, είπε ότι καθημερινά διαβάζει μια επισκόπηση του ελληνικού τύπου. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή κυριαρχούν δύο πραγματικότητες: Η ελληνική βάσει της οποίας υπάρχουν πολλοί όροι που έχουν επιβληθεί στη χώρα και η γερμανική βάσει της οποίας το Βερολίνο έχει δώσει πολλά στην Ελλάδα αλλά τελικά δεν έχουν γίνει τα όσα συμφωνήθηκαν. «Πρέπει αυτές οι δύο πραγματικότητες να γίνουν μία» είπε η γερμανίδα Καγκελάριος εξηγώντας ότι αυτή είναι η αποστολή του Βερολίνου. «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε όλες τις γνώμες, ωστόσο πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των άλλων» είπε.


Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς είπε ότι είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τη γερμανίδα καγκελάριο. Η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Είμαι βέβαιος ότι η έκθεση της τρόικας θα σηματοδοτεί ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα φέρει αποτέλεσμα» είπε και τόνισε αποφασιστικά ότι «θα φέρουμε αποτέλεσμα».

Παράλληλα όπως είπε «εξαλείφουμε δύο ελλείματα: Πρώτον το δημοσιονομικό και δεύτερον της αξιοπιστίας». Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμη είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και τόνισε ότι «είμαστε περήφανος λαός, δεν μας αρέσει να εξαρτώμαστε από δανεικά. Θα σταθούμε στα πόδια μας».

Εξάλλου όπως είπε δεν ζήτησε από την κ. Μέρκελ άλλα χρήματα, αλλά «αναπνοές σε αυτό το μακροβούτι που κάνουμε για να φτάσουμε στο στόχο μας». «Κανείς δεν περιμένει να λυθούν τα προβλήματα από το πρώτο βήμα, αλλά θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στο εξής» πρόσθεσε. 

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχει αναξιοποίητος πλούτος και τόνισε ότι η χώρα μας χρειάζεται μια ευκαιρία για ανάπτυξη. «Η Ελλάδα έχει πηγές που δεν έχει χρησιμοποιήσει, αυτές θα εκμεταλλευτούμε στο μέλλον» είπε και επανέλαβε ότι χρειάζεται περιθώριο για να ανακάμψουμε.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έξοδο της χώρας από το ευρώ ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας ότι «την ώρα που ένας λαός περνάει τόσες μεγάλες θυσίες, οι “τοξικές“ δηλώσεις - απ΄ όπου κι αν προέρχονται - μόνο κακό κάνουν».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν αναγνωρίζει προσωπικές ευθύνες για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα απάντησε χαρακτηριστικά ότι «κανένας αναμάρτητος» και συνέχισε λέγοντας ότι «είμαι οικονομολόγος και κατ΄επέκταση τάσσομαι υπέρ της ανάπτυξης».  

«Είμαι αποφασισμένος να έλθουν σε πέρας όσα χρειάζονται για δημοσιονομική προσαρμογή» είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι στις άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι να δοθεί ένα τέλος σε προβλήματα - μάστιγες όπως η φοροδιαφυγή και να υπάρξει ένα πιο αισιόδοξο αύριο. 


Βοήθεια για φοροδιαφυγή και ιδιωτικοποιήσεις υποσχέθηκε η Μέρκελ

Σημαντική βοήθεια από το Βερολίνο στα θέματα της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και στην στήριξη της ανάπτυξης, μέσω της δημιουργίας Ελληνικού Ταμείου ανάπτυξης με συμμετοχή γερμανικής τράπεζας και ιδιωτών, υποσχέθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά.

Τη δική του σημασία έχει άλλωστε και το γεγονός ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το 2020 εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, που μάλιστα προτίθεται να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Έλληνα ομόλογό του Γ.Στουρνάρα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών μπαίνουν σε νέα φάση μετά από αυτή τη συνάντηση λέει ικανοποιημένη και ανακουφισμένη η ελληνική κυβέρνηση.

Ως ένδειξη του καλού κλίματος που επικράτησε στις επαφές Σαμαρά-Μέρκελ ερμηνεύουν άλλωστε και το γεγονός ότι μετά το πέρας της επίσημης συνάντησης και του γεύματος εργασίας, η κυρία Μέρκελ είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό που διήρκεσε άλλα 40 λεπτά.

Εκτιμούν δε στην ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό με την σειρά του θα συμβάλλει στην αλλαγή της ψυχολογίας στις διεθνείς αγορές για την χώρα μας.

«Ο στόχος της αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών επετεύχθη», έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της ελληνικής αποστολής.


Σημειώνεται ότι η υποδοχή του πρωθυπουργού έγινε με στρατιωτικές τιμές όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο.