Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», που αναφέρεται στη χρήση, μεταξύ άλλων και από τον Υπουργό Εξωτερικών των κρατικών αεροσκαφών για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις του ιδίου και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει, τονίζει χαρακτηριστικά ότι:

 "Όλες οι μετακινήσεις του Υπουργού Εξωτερικών και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει σε κάθε περίπτωση, οργανώνονται πάντα με γνώμονα την αποφυγή περιττής δαπάνης για το δημόσιο προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, αίτημα για τη διάθεση κυβερνητικού αεροσκάφους διατυπώνεται μόνο όταν η μετακίνηση του Υπουργού και της αντιπροσωπείας του δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στον ίδιο χρόνο με διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις, ιδίως όταν πρόκειται για περιοδείες σε περισσότερες από μία χώρες. Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, πολλές από τις μετακινήσεις του Υπουργού έχουν πραγματοποιηθεί με εμπορικές πτήσεις, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών, όπως και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, έχει παραιτηθεί, σε πτήσεις με ευρωπαϊκό προορισμό, του δικαιώματος που προβλέπεται από το νόμο να χρησιμοποιεί διακεκριμένη θέση.

 Συνεπώς, εκτός εάν αμφισβητείται το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο Υπουργός Εξωτερικών, για να επιτελέσει σωστά την αποστολή του, πρέπει να έχει αυξημένη διεθνή παρουσία και δραστηριότητα, ο συντάκτης της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" υπέπεσε στον πειρασμό του ευτελούς λαϊκισμού, με τον προφανή στόχο να δημιουργήσει στην κοινή γνώμη εντυπώσεις ενόψει της κρίσιμης πολιτικής συγκυρίας. Κατά τον τρόπο αυτό αδικεί, επίσης, τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται συστηματικά από το Υπουργείο Εξωτερικών για την περιστολή των δαπανών του. Προσπάθεια που πιστοποιείται από το γεγονός ότι, βάσει στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταφέρει να περικόψει τις καταναλωτικές του δαπάνες, σε σχέση με το 2009, κατά 14,5 εκ ευρώ. Η διαχείριση των κυβερνητικών αεροσκαφών αποτελεί βεβαίως ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι, στο πλαίσιο των σχετικών κυβερνητικών εξαγγελιών για την εμπέδωση της διαφάνειας, επιθυμεί να καθιερωθεί η ανάρτηση του συνόλου της δραστηριότητας των αεροσκαφών, τουλάχιστον σε ό,τι το αφορά. 

 Πέραν όμως της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ο συντάκτης του δημοσιεύματος μετέρχεται και ψεύδη. Η εφημερίδα επικαλείται δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις τις οποίες χαρακτηρίζει "προκλητικά ταξίδια". Η μία περίπτωση είναι η μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών τον περασμένο Ιούνιο στο Σεράγεβο, διότι το αεροσκάφος έκανε δύο φορές τη διαδρομή. Η πραγματικότητα είναι ότι το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να επαναλάβει τη διαδρομή διότι δεν υπήρχε χώρος να σταθμεύσει στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο, κάτι που το πλήρωμα πληροφορήθηκε μετά την προσγείωση του αεροσκάφους. Η άλλη περίπτωση "προκλητικού ταξιδιού" είναι στις 30 Ιουλίου τ.ε. στην Κρήτη, όπου αναφέρεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών "αξίωσε το αεροσκάφος να μετακινηθεί από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Η πραγματικότητα είναι ότι ο Υπουργός Εξωτερικών εκείνες τις ημέρες δεν βρισκόταν στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας περιοδεία στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Η μοναδική φορά που ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην Κρήτη για υπηρεσιακούς λόγους ήταν στις 21 Μαρτίου 2010, για το Μνημόσυνο του Ελευθερίου Βενιζέλου, οπότε χρησιμοποίησε εμπορική πτήση και ταξίδεψε στην οικονομική θέση. Επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών ουδέποτε ζήτησε να μεταβεί το κυβερνητικό αεροσκάφος από την Ελευσίνα στον αερ. «Ελ. Βενιζέλος» και απογειώνεται και προσγειώνεται πάντα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

 Επειδή και κατά το παρελθόν ο «Ελεύθερος Τύπος» έχει προβεί σε δημοσίευση ανακριβών και ψευδών στοιχείων σχετικά με την δραστηριότητα του Υπουργού Εξωτερικών και μάλιστα έχει αρνηθεί να δημοσιεύσει την ανασκευή των ψευδών, ο Υπουργός επιφυλάσσεται πλέον να προσφύγει στη Δικαιοσύνη."