Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο η διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη δεν λήφθησαν οριστικές αποφάσεις για το ύψος των περικοπών, αλλά και την αναδρομικότητά τους- βάσει του υπάρχοντος νόμου- από την 1η Ιουλίου εφέτος.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά υπουργός, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, «είναι μια διαδικασία συνεχιζόμενη ενόψει της άφιξης της τρόικας για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου μέτρων». Ωστόσο να σημειωθεί ότι από την πλευρά των δανειστών φαίνεται να έχει απορριφθεί η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να «υποκαταστήσει» τις εφετινές περικοπές των ειδικών μισθολογίων των ένστολων, με ισοδύναμες περικοπές δαπανών και να εφαρμοσθεί το μέτρο από το 2013.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτριος Ελευσινιώτης, οι αρχηγοί των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων και αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.


Στη σύσκεψη οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας παρουσίασαν εναλλακτικές λύσεις για να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι είναι η αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων, το πάγωμα των προσλήψεων και η δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών.
 

Σημειώνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί στη νέα σύσκεψη των τριών αρχηγών την Τετάρτη.

Νωρίτερα εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά μέτρα προκειμένου να προστατευθούν τα ειδικά μισθολόγια και ιδίως οι αποδοχές των μάχιμων ένστολων, από τις προωθούμενες περικοπές.

«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, γιατί ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μάχιμων ένστολων, είναι τόσο κραυγαλέα ελάχιστα τα χρήματα που παίρνουν…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89.


 Σε άλλη του συνέντευξη είπε ότι «το πρώτο δείγμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας μας ελήφθη» για τις επαφές του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως δεν φοβάται τυχόν αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών για τα μέτρα που καλείται να αποφασίσει η κυβέρνηση.

«Έγινε ένα θετικό πρώτο βήμα, η διαδρομή είναι μακρά, η προσπάθεια είναι μεγάλη, θεωρούμε ότι το πρώτο δείγμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας μας ελήφθη. Από εκεί και πέρα έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ενώ ερωτηθείς αν η κυβέρνηση φοβάται αντιδράσεις βουλευτών και μέσα από τη ΝΔ, λόγω των μέτρων, απάντησε:

«Δεν μας φοβίζουν γιατί γνωρίζουμε ότι ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και να μας τοποθετήσει σε τροχιά ανάπτυξης πολύ σύντομα. Αναζητούμε και θα βρούμε τον δικαιότερο δυνατό τρόπο για να περάσουμε αυτή την δύσκολη προσπάθεια. Είναι κοινή απόφαση πιστεύω όλων όσοι στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και να μπούμε γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διαγραφών βουλευτών που πιθανώς καταψηφίσουν τα μέτρα, σημείωσε πως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να μιλήσει για διαγραφές. «Το σίγουρο», πρόσθεσε, «είναι ότι όταν έχουμε όλοι βάλει την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό, ή όποιο άλλο συμφέρον, δε νομίζω ότι μπορεί να επιτραπούν προσωπικές στρατηγικές».