Πέντε πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και δύο υπουργοί αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του οικονομικού εισαγγελέα, για να καταθέσουν ως μάρτυρες για τις καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το ΔΝΤ, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.

Παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί εισαγγελίες Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης δεν προανήγγειλαν τα ονόματα, θεωρείται ότι θα κληθούν σίγουρα να καταθέσουν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αλλά και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που εικάζεται ότι θα κληθούν είναι η υπουργός Οικονομίας το 2009 Λούκα Κατσέλη, αλλά και ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.


Τα πέντε πολιτικά πρόσωπα, που θα καταθέσουν ως μάρτυρες, κλήθηκαν μια περίπου εβδομάδα μετά την πεντάωρη κατάθεση που είχε δώσει ο κ. Ρουμελιώτης στους κυρίους Πεπόνη και Μουζακίτη.

Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο της έρευνας είναι η αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.

Μετά την κατάθεσή των πολιτικών προσώπων θα κριθεί η περαιτέρω πορεία της έρευνας από τους δυο εισαγγελείς, αφού πρώτα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία της δικογραφίας. Θα αποφασιστεί δηλαδή, εάν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις του, ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε το Ταμείο γνώριζε από το 2009 πως το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής «ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί» καθώς «δεν υπήρχε κανένα παράδειγμα επιτυχίας». Επιπλέον, ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε πως, παρά την αποτυχία της Αθήνας στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η τρόικα υποτίμησε τις συνέπειες του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην ελληνική οικονομία.


Σχετικά θέματα:  

Αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου - Η υπόθεση στη Βουλή

«Το ΔΝΤ γνώριζε από την αρχή ότι θα αποτύγχανε το πρόγραμμα για την Ελλάδα»
TAGS