Στην Ελλάδα στρέφει σήμερα το βλέμμα της η ηλεκτρονική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Time, για να διαπιστώσει ότι «η ευρωζώνη συμπαθεί το νέο έλληνα ηγέτη», αναφερόμενη στον Αντώνη Σαμαρά. Πρώτη αποστολή... εξετελέσθη


Αν και η συντάκτης αναρωτιέται για το πόσο θα διαρκέσει αυτός ο «μήνας του μέλιτος», διαπιστώνει ότι η εκκίνηση του έλληνα πρωθυπουργού ήταν δυνατή. Για το Time, ο «σκόπελος» των ηγετών της ευρωζώνης αποτελούσε το πρώτο μεγάλο εμπόδιο για τον κ Σαμαρά μετά τη νικηφόρα έκβαση των εκλογών του Ιουνίου.

 

Όπως σημειώνεται, ο Αντώνης Σαμαράς την Τετάρτη εξασφάλισε την υποστήριξη του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε ό,τι αφορά την ελληνική παραμονή στο ευρώ. Την Παρασκευή άκουσε την Άνγκελα Μέρκελ όχι μόνο να δηλώνει ότι επιθυμεί την Ελλάδα εντός της ΟΝΕ, αλλά και να επιπλήττει τους βουλευτές της γερμανικής συμπολίτευσης που καταφέρονται εναντίον των ελληνικών προσπαθειών. Ως εκ τούτων, ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί παρά να έφυγε ικανοποιημένος και από το Παρίσι, αφότου ο Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε τους Έλληνες που επί δυόμισι και πλέον χρόνια υφίστανται επώδυνες πολιτικές λιτότητας.


Η τελευταία (ελληνική) ευκαιρία

 

Βέβαια, η έγκυρη έκθεση δεν ξεχνά ότι για δύο περίπου χρόνια, για όσο δηλαδή ήταν στην αντιπολίτευση, ο νυν πρωθυπουργός «αναστάτωνε τους ευρω-ηγέτες με την ‘τοξική’ αντίθεσή  του» στις περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές. Κάτι το οποίο, όπως καταγράφεται, δεν λησμονούν ούτε οι ευρωπαίοι εταίροι, εν τούτοις, ο «νέος (πολιτικός) έρωτας» στην Ευρώπη, δεν αντανακλά παρά τη συνειδητοποίηση, εκ μέρους των εταίρων της Ελλάδας, ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Αθήνα.

 

Τουλάχιστον αυτό αξιολογεί ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, αναλυτής στο European Policy Centre των Βρυξελλών, τον οποίο επικαλείται το Time. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ευρώπη θεωρούν ότι, παρά τις επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΟΝΕ, ο Αλέξης Τσίπρας συνιστά ακόμη πιο απρόβλεπτο συνομιλητή. Εξάλλου είτε έτσι είτε αλλιώς, εκτιμάται ότι αν αποτύχει ο Σαμαράς, δεν θα υπάρχει περιθώριο για τίποτα άλλο, όποιος κι αν τον διαδεχθεί.


Ο πολύτιμος Γιάννης Στουρνάρας


Πάντως, για το Time, σπουδαίο κεφάλαιο στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις είναι ο Γιάννης Στουρνάρας. Κάνοντας μνεία στο πέρασμά του από την Οξφόρδη, καθώς και στην υποστήριξή του προς τις αποκρατικοποιήσεις, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος αποκαλούσε την ελληνική οικονομία ως την τελευταία «σοβιετικού τύπου», το περιοδικό τονίζει πως η παρουσία Στουρνάρα στην κυβέρνηση προσδίδει βαθμούς αξιοπιστίας στη χώρα. «Αξιοπιστίας που στερούνται πολλοί άλλοι στην Ελλάδα», σημειώνει ο συνάδελφος και συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών σε διάφορα πόστα, καθηγητής Πλάτων Τήνιος.


Η έκθεση της τρόικα κριτής όλων των εξελίξεων


Για το Time, ισχύει αυτό που επεσήμαναν οι Γιουνκέρ, Μέρκελ και Ολάντ την περασμένη εβδομάδα. Η έκθεση της τρόικα θα αποτελέσει, στην καλή ή στην κακή εκδοχή της αντίστοιχα, την αφετηρία, είτε για την ευμενή αντιμετώπιση της Ελλάδας και των αιτημάτων της, είτε την αρχή της αναζωπύρωσης των σκέψεων για την ελληνική έξοδο από το ευρώ.


Η Ελλάδα σε τεντωμένο σχοινί και η ΟΝΕ στο «κόκκινο»


Η συντάκτης του κειμένου, αφού παραθέτει την άποψη Σαμαρά περί του προβλήματος που προκαλεί, σε όλη την ΟΝΕ, η «ανθελληνική» στάση ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς και τη συμφωνία Μέρκελ επ’ αυτής, αναδεικνύει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο η περαιτέρω λιτότητα να επιφέρει ακόμη περισσότερη πόλωση στην κοινωνία αλλά και υπονόμευση της εναπομείνασας αξιοπιστίας των πολιτικών θεσμών.

 

Σε αυτό το κλίμα, το Time κλείνει με τον Πλάτωνα Τήνιο, ο οποίος εκτιμά ότι όλοι θα προσμετρήσουν το οριακό της κατάστασης, καθώς «άλλη μία εκλογική διαδικασία φέτος θα ήταν αυτοκτονική… Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαίοι το γνωρίζουν καλά. Οπότε κανείς δεν θέλει να είναι εκείνος που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με την Ελλάδα».

TAGS