Έντονο προβληματισμό προκαλεί η συνθήκη «Δουβλίνο 3» που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για τη λαθρομετανάστευση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.

«Το Δουβλίνο 3, του οποίου η διαπραγμάτευση προβλέπεται να κλείσει μέχρι τέλος του έτους, διαμορφώνεται επί τα χείρω σε σχέση με το Δουβλίνο 2, καθώς διατηρεί αναλλοίωτο το στοιχείο ευθύνης για τη χώρα πρώτης εισδοχής λαθρομεταναστών και το οποίο δημιούργησε ανυπέρβλητα προβλήματα στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Δένδιας.


Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε ότι «δεν είναι καλά τα πράγματα για τη χώρα μας. Υπάρχει πρόβλημα. Το κείμενο της νέας συνθήκης δεν περιέχει κανένα επωφελές αντάλλαγμα, κάτι που να ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις. Για το θέμα αυτό έχω ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη διάθεση να μας βοηθήσει. Όμως δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες».


Ο υπουργός απηύθυνε «θερμή παράκληση, και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς όλα τα κόμματα που έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν στο Ευρωκοινοβούλιο να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μπλοκ κατά του Δουβλίνου 3».


Υπενθυμίζεται πως το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, είναι η πρόβλεψη του ευρωπαϊκού κανονισμού για την ευθύνη της χώρας μέσω της οποίας εισέρχονται οι μετανάστες στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως αν οι παράνομοι μετανάστες συλληφθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οι εκεί αρχές θα πρέπει να τους στείλουν στη χώρα από την οποία εισήλθαν στη Γηραιά Ήπειρο.


Στο μεταξύ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα θα μεγαλώσει και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει υπερβεί τα 800 άτομα.

Για τα κέντρα κράτησης και της αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, με αφορμή τα γεγονότα στην Κόρινθο, ο υπουργός τόνισε ότι τα κέντρα «δεν αποτελούν κίνδυνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά είναι εμμέσως και πηγή εισοδήματος μέσω της φύλαξης και της σίτισης των ανθρώπων που φιλοξενούνται μέσα σε αυτά».