Αν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανέβει δύο φορές στη Θεσσαλονίκη μέσα σε οκτώ μέρες. Την πρώτη ως επικεφαλής των διαδηλωτών και «αρχηγός των ατάκτων», που έχουν βάλει στόχο να κάνουν τη ζωή δύσκολη στον Αντώνη Σαμαρά, όσο σύντομη και αν είναι η επίσκεψη του στη ΔΕΘ. Τη δεύτερη με το θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.   Το ότι ο Σαμαράς θα μείνει στη Θεσσαλονίκη μόνο για λίγες ώρες βέβαια «χαλάει το πάρτι» στο ΣΥΡΙΖΑ. Στις 17.30 το απόγευμα της Παρασκευής, την ώρα που εκείνοι θα διαδηλώνουν φωνάζοντας συνθήματα κατά της συγκυβέρνησης, ο αποδέκτης της διαμαρτυρίας θα βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Κηφισιά.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε μια αναστάτωση στην Κουμουνδούρου όπου το σκέφτηκαν προς στιγμήν να ακυρώσουν την παρουσία του Τσίπρα στις διαδηλώσεις, αφού η εικόνα που θα ήθελαν να παίξει το βράδυ στα  δελτία ειδήσεων αντίθεσης (από πάνω ο Σαμαράς να ανακοινώνει δυσάρεστα μέτρα, από κάτω ο Τσίπρας να διαμαρτύρεται μέσα στο πλήθος εναντίον τους)  δεν θα τους βγει.

Ωστόσο ο Αλέξης δεν έχει χάσει εκδήλωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια, και στα μάτια του κοινού του, να το κάνει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν μια κακή αρχή.  

Σε αντίθεση με το Σαμαρά - και το Βενιζέλο που δεν θα πάει καθόλου στη ΔΕΘ – ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει να το χαρεί το Σαββατοκύριακο του στη ΔΕΘ, θα ανέβει το Σάββατο και κανείς δεν ξέρει πότε θα γυρίσει.

Και με την ευκαιρία θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και θα έχει την ευκαιρία να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα εκείνο το Σαββατοκύριακο. Αν μάλιστα κρίνει κανείς από την κοσμοσυρροή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες παρουσίες του, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα μετακομίσει σύσσωμη στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, αν και μάλλον δεν θα τους δούμε στο «Shark».
 
Παρά τις επικοινωνιακές δόξες πάντως και την ομιλία στις παραγωγικές τάξεις, για τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που μετράει είναι το πρώτο Σαββατοκύριακό με τις διαδηλώσεις, αφού στόχος τους είναι ένα πολύ θερμό Φθινόπωρο στη χώρα που ακόμα και αν δεν καταφέρει να αποτρέψει τα μέτρα, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στα λαϊκά στρώματα που πλήττονται, θα βαθύνει την ταξική διαίρεση της πολιτικής όπως την επιθυμεί η Κουμουνδούρου και θα κλονίσει την κυβέρνηση.

Όλα αυτά ωστόσο μετριάζονται από την ελαχιστοποίηση της παρουσίας Σαμαρά, εξ ου και στο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ότι ο «πρωθυπουργός το έβαλε στα πόδια». Είναι βέβαιοι πάντως ότι η παλλαϊκή εξέγερση κατά των  μέτρων που προσδοκούν δεν θα περιοριστεί στη Θεσσαλονίκη...


Θέμης Δαγκλής