Νέα συνάντηση αναμένεται να έχουν τις επόμενες ημέρες οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά καθώς η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα για τα νέα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει το σχέδιο για περικοπές στα ειδικά μισθολόγια ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία ώστε να μην θιγούν οι συντάξεις του ΟΓΑ. Στο μεταξύ, τα δώρα συντάξεων, οι κύριες συντάξεις και ειδικά μισθολόγια βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαβουλευσης των επιτελών των τριών κομμάτων το βράδυ της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών. Η συνάντηση δεν κατέληξε πουθενά, αφού τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση κκ Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης σε σύσκεψη τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο κ. Στουρνάρας, ο κ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ και οι κύριοι Σαχινίδης, Κουτρουμάνης και Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις του ΟΓΑυποστηρίζοντας πως το βασικό σενάριο για τα νέα μέτρα έχει οριστικοποιηθεί.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται καθώς υπάρχουν ορισμένα ζητήματα ελάσσονος σημασίας, κυρίως τεχνικής φύσεως, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα, ανάμεσα στα οποία και τα ειδικά μισθολόγια.

«Τα ειδικά μισθολόγια τα συζητάμε ακόμα»,
είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.


Ευάγγελος Βενιζέλος: «Επιβεβαιώσαμε πως υπάρχουν απαράβατα όρια»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος με δηλώσεις του από τα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους, τόνισε: «Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρεις για τα μέτρα. Αυτό θα γίνει σε επίπεδο κομματικών επιτελείων τις επόμενες ημέρες και θα υπάρξει νέα συνάντηση των αρχηγών».

«H σημερινή συζήτηση ήταν μια συζήτηση για την εθνική στρατηγική, με βασικό αντικείμενο να υπάρξει ένα πλαίσιο για τα επόμενα βήματα. Μια συζήτηση που θα αλλάξει το κλίμα στην πραγματική οικονομία ώστε να δοθεί ελπίδα και προοπτική», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Αυτό θα γίνει. Θα είμαστε σε θέση όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Έτσι αποκτούν νόημα και τα μέτρα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε «επιβεβαίωση πως υπάρχουν απαράβατα όρια» καθώς και πως τα νέα μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

«Πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι θυσίες των πολιτών. Υπάρχει όριο για τα κατώτατα εισοδήματα αλλά και την μεσσαία τάξη», είπε χαρακτηριστικά.

«Η μάχη για την φοροδιαφυγή και για την εθνική συγκρότηση πρέπει να είναι παράμετροι για τα νέα μέτρα. Ο πολίτης πρέπει να είναι επιφυλακτικός για τα όσα ακούγονται», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «θα απαιτηθούν πρόσθετες περικοπές και θυσίες», επισημαίνοντας: «Έχουμε πλήρη συνείδηση τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία».


Στο μεταξύ, ενημερώνοντας την πολιτική γραμματεία του ΠΑΣΟΚ για τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι στη σύσκεψη υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει μία ολοκληρωμένη συμφωνία με την τρόικα, για τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, την εκταμίευση της δόσης, την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και την μείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους.


Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη σύσκεψη «στρατηγικού χαρακτήρα».


Ο κ. Βενιζέλος, υποστήριξε ότι όταν έρθουν τα μέτρα για ψήφιση στη Βουλή πρέπει να μπορεί να ειπωθεί μια ολοκληρωμένη αφήγηση και να έχει προηγηθεί συμφωνία με τους εταίρους.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος, είπε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι στις συναντήσεις του με τον Γερμανό και τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πρέπει να μεταφέρει ότι η κυβέρνηση ζητά να γίνει αντιληπτό πως χωρίς παράταση και χωρίς κάποια παρέμβαση στην ονομαστική τιμή του χρέους δεν βγαίνει το πρόγραμμα.


Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι «εξαιρετικά παρακινδυνευμένη» η λογική που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να θέσει ζήτημα «κουρέματος» του διμερούς δανείου που είχε συναφθεί τον Μάιο του 2010, ή του δεύτερου δανείου που είχε δώσει το EFSF και πρότεινε εκ νέου «τρεις ασφαλείς τρόπους» για να επιτευχθεί αυτό: (α) η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το EFSF, (β) η επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά σε τιμή ευκαιρίας και (γ) η μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών που έχει η ΕΚΤ από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου επειδή τα αγόρασε πολύ φθηνά.

 

 


Φώτης Κουβέλης: «Οι συντάξεις του ΟΓΑ δεν θα περικοπούν»

Νωρίτερα, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης τόνισε πως αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών καθώς δεν υπήρξε τελική συμφωνία για τα νέα μέτρα.

«Οι συντάξεις του ΟΓΑ δεν πρέπει να περικοπούν και δεν θα περικοπούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης και συνέχισε: «Γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές, με τις οποίες είμαι κατηγορηματικά αντίθετος».

«Όχι οριζόντιες περικοπές, όχι περαιτέρω μάτωμα της ελληνικής κοινωνίας», υποστήριξε, τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Σχετικά Θέματα:

Kρίσιμη συσκέψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ