Την αντίθεση του ΚΚΕ στις επερχόμενες περικοπές μισθών των ενστόλων εξέφρασε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών φορέων των ενστόλων. «Όπως ήδη έχουμε δηλώσει, διαφωνούμε 100% σε οποιαδήποτε προσπάθεια νέων περικοπών στον χώρο των ενστόλων, παίρνοντας μάλιστα υπόψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία έχει ήδη υποστεί πολύμορφες περικοπές και, επίσης, δεν μιλάμε για υψηλόμισθους και δεύτερους μισθούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι «ταυτόχρονα, πρέπει και οι ίδιοι οι ένστολοι να δουν τα προβλήματα τους και ενιαία με τους άλλους εργαζόμενους, από τη στιγμή που η επίθεση είναι ενιαία και, ταυτόχρονα, επισημαίνουμε ότι μέσα σε συνθήκες κρίσης, τα βάσανα αυτών των ανθρώπων δεν είναι μόνο οικονομικά, πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν για το τσάκισμα του εργατικού-λαϊκού κινήματος».

Η γ.γ. του ΚΚΕ είπε ακόμα ότι «σήμερα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις σε όλους τους χώρους να δυναμώσει η ενιαία στάση και η ενιαία συνείδηση απέναντι στο εξής πρόβλημα: Την κρίση δεν την δημιούργησαν ούτε οι ένστολοι, ούτε ο εργαζόμενος λαός και, επομένως, δεν μπορούμε να πληρώσουμε όσα πληρώσαμε και, πολύ περισσότερο, δεν μπορούμε να δεχθούμε τα νέα μέτρα» κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος στις οποίες υπογράμμισε ότι «οι ένστολοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, μας έχουν τσαλακώσει και ψυχικά και ηθικά και οικονομικά».

«Δηλώσαμε, απερίφραστα, ότι δεν θα μας πείσουν να δεχθούμε να τσακίσουμε τον οποιοδήποτε δίκαιο αγώνα των εργαζομένων» υπογράμμισε ο κ. Φωτόπουλος, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε περικοπή στα οικονομικά μας θα σημάνει ακινητοποίηση των ενστόλων και μια ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας». «Αν θέλουν να αφήσουν τη χώρα στο έλεος του εγκλήματος, ας επιλέξουν. Απαιτούμε υλοποίηση των υποσχέσεων και των δεσμεύσεων των κυβερνώντων» κατέληξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

«Ακούμε ότι πιθανόν να υπάρξει εφαρμογή μειώσεων στους μισθούς των πυροσβεστών και ότι από αυτό θα εξαιρεθούν μόνο οι μάχιμοι και ερωτώ "ποιος είναι, αυτή τη στιγμή, μη μάχιμος στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην Ελληνική Αστυνομία και στο Λιμενικό"» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, Νίκος Αθάνατος, προσθέτοντας «ας αφήσουν λοιπόν τις μάνικες οι μη μάχιμοι πυροσβέστες, να δούμε ποιοι θα σβήσουν τις φωτιές».

«Οι νέες περικοπές, που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους ένστολους, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, αφού δεν λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερη φύση της εργασίας μας και το κατ' ευφημισμό "ειδικό μισθολόγιο" των ένστολων» δήλωσε ο Γιώργος Δριβάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.