Εγκωμιαστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στον έλληνα πρωθυπουργό. Αξιολογώντας την πρόσφατη δραστηριότητα και τις συναντήσεις του κ. Σαμαρά με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους, το έντυπο αναγνωρίζει στο πρόσωπο του επικεφαλής της κυβέρνησης έναν μεταρρυθμιστή που εργάζεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Η Handelsblatt, διαπιστώνοντας πως ο έλληνας πρωθυπουργός έχει κατανοήσει ότι η πορεία «σωτηρίας» της Ελλάδας περνά από ακόμη έναν σταθμό επώδυνων μέτρων, επικαλείται ανώτατο ευρωπαίο διπλωμάτη, ο οποίος σημειώνει ότι η εξέλιξη του κ. Σαμαρά σε έναν αφοσιωμένο στις μεταρρυθμίσεις ηγέτη είναι «όντως αξιοθαύμαστη».

Μάλιστα, αποτυπώνοντας την εικόνα που δημιουργήθηκε έπειτα από τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στην Αθήνα, η Handelsblatt κάνει λόγο για την πρόκληση «εξαιρετικής εντύπωσης».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, διαπιστώσεις πολιτικών της Γερμανίας, αλλά και την άποψη της ίδιας της εφημερίδας, ο έλληνας πρωθυπουργός επιδεικνύει ζήλο στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση του προγράμματος των 11,5 δισ. ευρώ. Τα χρήματα για αυτό το πρόγραμμα, υπολογίζεται από τη Handelsblatt, ότι θα προκύψουν, μεταξύ άλλων, από την περικοπή εξοπλιστικών δαπανών, αλλά και την τόνωση των φορολογικών εσόδων από την περιστολή του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Εκείνο που φαίνεται ότι κερδίζει ο Αντώνης Σαμαράς με την προσήλωσή του στην πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη στοίχιση με τη λογική της εφαρμογής  των απαραίτητων περικοπών, είναι η κάλυψη του χαμένου εδάφους για την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, «η νέα ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει όντως αξιοπιστία σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε στη Handelsblat ανώνυμος εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ.

Η παράθεση από την εφημερίδα μίας σειράς θετικών στοιχείων που αφορούν στο ισοζύγιο εσόδων – δαπανών, αλλά και η παρουσίαση ευνοϊκών προοπτικών για τα ελληνικά μακροοικονομικά μεγέθη, αντανακλούν τόνωση της αξιοπιστίας του Αντώνη Σαμαρά και δείχνουν αύξηση των πιθανοτήτων παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Βέβαια, όπως συμβαίνει κατά κόρον τις τελευταίες εβδομάδες, ως «μήτρα» όλων των εξελίξεων αναγνωρίζεται η έκθεση της τρόικα.

Ως τότε, όλα είναι προβλέψεις.

Π.Σ.