Για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. μίλησε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος, στον Bήμα FM, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να εξεταστούν μέτρα «που δεν θα θίξουν τόσο συγκεκριμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία είναι στα όριά της». Για τα νέα μέτρα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «ακόμα δεν υπάρχει κάποια τελική συμφωνία. Είμαστε σε μια διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη κι εκτιμώ ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδας μπορεί αυτή να έχει ολοκληρωθεί. Χθες ο κ. Στουρνάρας είχε μια επαφή με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Είμαστε ακόμα στη φάση αναζήτησης των 11,5 δισ. Υπάρχουν ορισμένες προτάσεις και από το υπουργείο Οικονομικών, πολλές από αυτές έχουν δει το φως τη δημοσιότητας, ταυτόχρονα όμως και μεις έχουμε καταθέσει τις διαφωνίες μας με κάποιες από αυτές, κυρίως με τα δώρα, δηλαδή την κατάργηση των δώρων για τους συνταξιούχους του δημοσίου. Επίσης και για το ζήτημα της περαιτέρω περικοπής στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Είμαστε ακόμα σε φάση αναζήτησης των εναλλακτικών προτάσεων που μπορεί να υπάρξουν».

Για τα ισοδύναμα μέτρα, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, είπε: «Υπάρχει, συνεχώς, ανταλλαγή σημειωμάτων σχεδίων και προτάσεων μεταξύ της ΔΗΜΑΡ και του κ. Στουρνάρα. Κυρίως, εμείς εστιάζουμε το βάρος εκτός από κάποιες μειώσεις ή περικοπές που θα γίνουν, να δούμε τι μπορεί να γίνει με τη σπατάλη, με τον περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και, βεβαίως, με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Δηλαδή με πράγματα τα οποία δεν θα θίγουν τόσο πολύ συγκεκριμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία είναι στα όριά της. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε και τα θέματα που σχετίζονται και με την εκκλησιαστική περιουσία και με τα μισθολογικά  των κληρικών. Σίγουρα και σε αυτή τη φάση, πολύ περισσότερο σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί και ο χώρος αυτός να είναι έξω από τις περικοπές. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα με το 13ο και το 14ο μισθό. Δηλαδή τα δώρα, έστω αυτά που έχουν απομείνει. Αλλά και να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Για το εάν υπάρχει ταύτιση απόψεων Κουβέλη-Βενιζέλου ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Νομίζω ότι είναι θέμα κοινής λογικής η ταύτιση απόψεων και φαντάζομαι ότι ούτε και ο πρωθυπουργός έχει διαφορετική άποψη, ο οποίος είναι λογικό να έχει επικεντρωθεί αυτό το διάστημα με την αναζήτηση των 11,5 δισ. Πρέπει όμως συνολικά τα τρία κόμματα που στηρίζουμε τη νέα κυβέρνηση, να ξεφύγουμε από τη συζήτηση αυτή και να δούμε το εθνικό σχέδιο. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα τους προσεχείς μήνες».

Για τις αντιδράσεις Βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στα μέτρα ανέφερε ότι «καταλαβαίνει» όλους τους βουλευτές. «Είναι λογικό κανείς βουλευτής να μην θέλει να πάρει τέτοια μέτρα, αλλά τα ακριβώς αντίθετα. Ωστόσο είναι τέτοια η κρισιμότητα της στιγμής που θεωρώ ότι όλοι στο τέλος θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα κάνουν το καθήκον τους» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία.
TAGS