Εξοικονόμηση πόρων άνω των 16 εκατ. ευρώ, από μείωση των μισθωμάτων του Δημοσίου, μείωση των Ειδικών Γραμματειών, κατάργηση των εξόδων παραστάσεως του Προέδρου της Βουλής, του Προέδρου της Κυβέρνησης, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναμένει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «για την περιστολή των δημοσίων δαπανών», η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο εξασφαλίζει την στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταψηφίζεται από το ΚΚΕ, την Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά.

Κατά την εισήγηση του, στην αρμόδια επιτροπή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στην ανάγκη περιορισμού του εύρους και της παρεμβατικότητας του δημοσίου τομέα και χαρακτήρισε την υπό συζήτηση νομοθετική πρωτοβουλία «αφετηρία της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται» με άξονα τη σύζευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, η κυβέρνηση κινείται προς δύο κατευθύνσεις. Από τη μία πλευρά, διευκρίνισε, επιδιώκει με μέτρα και πολιτικές που στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας, να περιορίσει τις επιπτώσεις της ύφεσης στο δημοσιονομικό έλλειμμα, δηλαδή να αντιμετωπίσει την κυκλική διάσταση του ελλείμματος.

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, η κυβέρνηση στοχεύει στο «ξερίζωμα» των πρακτικών της σπατάλης και στον εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης, ώστε «να επιδράσει συρρικνωτικά και στη δεύτερη διάσταση του ελλείμματος, στο διαρθρωτικό έλλειμμα».

Σε αυτή τη φιλοσοφία, κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας, εντάσσεται και το περιεχόμενο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για τη ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των δημοσιονομικών ελέγχων και την προώθηση διατάξεων για την περιστολή των δημοσίων δαπανών.

Έντονη αντιπαράθεση


Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής, επιφυλάχθηκε να διευκρινίσει την ψήφο του κόμματός του στην Ολομέλεια, ενώ ο Π. Λαφαζάνης επανήλθε στο ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατηγορώντας την κυβέρνηση, πως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στη Βουλή, «σήμερα η μετοχή του Τ.Τ. κατέρρευσε και βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης».

«Τι χρεία έχουμε να συζητήσουμε για περιστολή δαπανών στον δημόσιο τομέα, όταν κρατάτε το ίδιο οργανόγραμμα; Αν θέλατε να παρουσιάσετε έργο στην τρόικα, στείλτε τους τον τίτλο του νομοσχεδίου», παρατήρησε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Κώστας Μαρκόπουλος.

«Οι δαπάνες μειώνονται. Το ότι δεν μειώνονται στο ύψος που θα ήθελε ο κ. Μαρκόπουλος, είναι άλλο κεφάλαιο. Αλλά ότι δεν έχετε πειστεί πως το νομοσχέδιο μειώνει τις δαπάνες, είναι απλή αριθμητική» απάντησε ο κ. Σταϊκούρας.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην εξαπάτηση του λαού, υπό το κυβερνητικό σκεπτικό πως «εφόσον καταργούμε τα έξοδα παράστασης του Πρωθυπουργού, δεχθείτε κι εσείς να σας μειώσουμε τα φάρμακα και τον μισθό των 500 ευρώ», επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος για λογαριασμό του ΚΚΕ.

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος, καταφέρθηκε κατά της προβλεπόμενης κατάργησης της Ειδικής Γραμματείας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, ενώ για τα άρθρα που προβλέπουν απλοποίηση των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, εκτίμησε πως «αντί να γίνει πιο αυστηρή η ελεγκτική διαδικασία, μάλλον οδεύει σε γενικότερο κουκούλωμα».