Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνι ερίζουν για τη θέση του «πλανητάρχη», όμως σε αυτή τη «μάχη» δεν θα είναι μόνοι. Οι σύζυγοι των δύο μονομάχων, Μισέλ Ομπάμα και Αν Ρόμνι δίνουν μία σκληρή μάχη εντυπώσεων, παίζοντας κομβικό επικοινωνιακό ρόλο στις προεκλογικές καμπάνιες των δύο υποψηφίων, όπως είθισται στις εκλογικές αναμετρήσεις, πόσο μάλλον στις συντηρητικές ΗΠΑ. Πρόκειται για δύο περιπτώσεις γυναικών με ελάχιστα κοινά σημεία στις ζωές τους, που εκπέμπουν σε διαφορετικά μήκη κύματος σύμφωνα με το ιδεολογικό τους υπόβαθρο. Η πολιτικοποιημένη και λαμπερή Μισέλ Ομπάμα.

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα θα μπορούσε να είναι και το μεγάλο φαβορί για τον... Λευκό Οίκο, με τη δημοτικότητά της να είναι μεγαλύτερη κατά 14% σε σχέση με του προέδρου των ΗΠΑ και 24% και σε σχέση με του αντιπάλου του και μάλλον δεν θα είχε ιδιαίτερο πρόβλημα προσαρμογής αφού είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη. Όχι μόνο δεν είναι αποστασιοποιημένη από τους χειρισμούς του συζύγου της, αλλά πολλές φορές τους σχολιάζει, εξηγώντας στους Αμερικανούς το σκεπτικό τους.

Η Μισέλ Ομπάμα γεννήθηκε πριν από 48 χρόνια στο Σικάγο και σπούδασε Νομική στο Χάρβαρντ με ειδικότητα στο μάρκετινγκ και τα πνευματικά δικαιώματα. Εργάστηκε σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο στο Σικάγο και έγινε στενή συνεργάτιδα του δημάρχου της πόλης.

Στο γραφείο έμελλε να γνωρίσει τον Μπάρακ Ομπάμα, επίσης επιτυχημένο δικηγόρο. Κάπου εκεί άρχισετο love story τους, που σφραγίστηκε με το γάμο τους το 1992 όπως και με τη γέννηση των δύο κοριτσιών τους. Δυναμική, δραστήρια, αφοσιωμένη και αυστηρή μητέρα, η Μισέλ Ομπάμα κάνει κυριολεκτικά τα πάντα για να αυξήσει τη δημοτικότητα του συζύγου της, ενώ έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό της για τη νίκη στις εκλογές.

Εμφανίζεται σε πλήθος ασχολιών και δραστηριοτήτων: Καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων στον κήπο του Λευκού Οίκου, οργάνωση του κινήματος «Letʼs Move» κατά της παιδικής παχυσαρκίας, επισκέψεις σε σχολεία και βετεράνους πολέμου.

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ήταν και οι συνοδός των αμερικανών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Πάντα κομψή, θεωρείται από τις πιο καλοντυμένες παρουσίες κα διατηρείται σε άριστη φυσική κατάσταση, όπως έδειξαν οι κάμψεις που έκανε και σε εκπομπή της Έλεν ντε Τζένερις.
Αποτελεί αγαπημένο πρόσωπο των ΜΜΕ και όπως φαίνεται υπάρχουν αρκετοι λόγοι που το αιτιολογούν. Η παραδοσιακή και αγωνίστρια Αν Ρόμνι. Η 63χρονη Αν Ρόμνι έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «σταθεροποιητής του Μιτ Ρόμνι», εξαιτίας της ηρεμίας που του προκαλεί με την επιρροή της.

Γνώριζε τον Μιτ Ρόμνι από το δημοτικό σχολείο και άρχισαν να βγαίνουν όταν εκείνη ήταν 16 ετών. Ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1969 και απέκτησαν πέντε γιούς. Η επί 43 συναπτά έτη σύζυγος του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης έχει περάσει έναν προσωπικό «γολγοθά» αφού χτυπήθηκε από καρκίνο του μαστού και από σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά στέκεται όρθια ξεπερνώντας το πρώτο κακό και κρατώντας σε σταθερή κατάσταση τη δεύτερη σοβαρή ασθένειά της.

Κατέχει πτυχίο Καλών Τεχνών στα γαλλικά από το πανεπιστήμιο του Μπρίγκαμ, αλλά η επαγγελματική της δραστηριοποίηση είναι ανύπαρκτη, αφού ασχολήθηκε με το μεγάλωμα των παιδιών της. Αντίθετα έχει δραστηριοποιηθεί στη μάχη κατά της ασθένειας της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενώ έχει ασχοληθεί και μέσω οργανώσεων για τη συγκέντρωση χρημάτων για εκκλησίες και ευπαθείς ομάδες πολιτών.

Πριν από μερικές μέρες επιχείρησε να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του συζύγου της στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, κάτι που το έχει ανάγκη ο συντηρητικός υποψήφιος, δεδομένου του ότι έκανε την περιουσία του στην εταιρεία Bain Capital σε βάρος εργαζομένων που απολύθηκαν.
«Στη ζωή μας δεν υπάρχει παραμύθι, υπάρχουν βροχερά απογεύματα με πέντε αγόρια να φωνάζουν το σπίτι. Στα παραμύθια δεν υπάρχουν κεφάλαια που μιλάνε για σκλήρυνση κατά πλάκας και καρκίνο του στήθους» είπε ενώπιον 4.400 ανθρώπων στο συνέδριο του ρεπουμπλικανικού κόμματος πριν από μερικές ημέρες. H σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποψηφίους προέδρους συνεχίζεται και οι σύζυγοί τους θα κάνουν τα πάντα για να περάσουν μαζί τους το κατώφλι του Οβάλ Γραφείου.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος